Ima podršku i Trumpa
27

Američka političarka tvrdi da joj je Bog ukazao da promijeni distrikt u kojem se kandidovala

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zastupnica Lauren Boebert izjavila je u nedjelju da razgovor s Bogom djelomično stoji iza njezine odluke da promijeni okruge u ovogodišnjem izbornom ciklusu.

Boebert predstavlja 3. kongresni okrug u Coloradu od 2021., istaknuvši se kao jedna od najglasnijih pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u Kongresu. Tokom izbora 2022. godine, uspjela je da tek za manje od stotinu glasova odbrani svoj mandat, ali ankete pokazuju da njen protivkandidat Adam Frisch ima velike šanse da je smijeni s mjesta.

Navodeći priljev donacija za Frischovu kampanju izvan države, Boebert je u decembru objavila svoju namjeru da preseli svoje prebivalište i umjesto toga traži izbore u 4. okrugu Colorada.

Taj je potez, međutim, još uvijek bio prepun poteškoća za kongresnicu, s glasačima u novom okrugu koji su redovito izražavali svoje gađenje prema njoj i njenim naporima da tamo postigne uspjeh.

The Washington Post je u nedjelju objavio tekst o Boebertovoj kampanji koja je u toku u 4. okrugu i problemima s kojima se susrela. Na jednom mjestu u komadu Boebert tvrdi da je očekivala takve poteškoće, ali navodno ju je poruka od Boga ohrabrila da se drži plana.

"Nisam glupa. Znala sam sve napade koji će doći na moj put. Ali razgovarala sam s Bogom, pitala sam 'Kako da se pozabavim ovime? Hoće li ovo biti shvaćeno kao da se ne borim?" I Bog je rekao: 'Imaš li više vjere u svoju sposobnost da se boriš ili u moju sposobnost da otvorim vrata?'". kazala je Boebert.

Među biračima u 4. okrugu, Boebertovi nedavni javni skandali, ponajviše incident u kojem je udaljena iz pozorišta u Denveru zbog navodno neprimjerenog ponašanja, bili su razlozi koje su birači navodili kao razlog za neglasanje za nju.

Kongresmenku su također pratili brojni incidenti unutar vlastite porodice, uključujući sukob u restoranu s njenim bivšim suprugom koji je doveo do poziva policije, a njen 18-godišnji sin uhaošen je po četiri kaznena djela

Međutim, njena kandidatura za ponovni izbor ipak je dobila značajan poticaj u subotu, kada ju je Trump službeno podržao u utrci.

"Kongresnica Lauren Boebert dokazana je konzervativna i učinkovita vođa koja ispunjava rezultate za Colorado i našu agendu America First. Ona je vodila borbu za opoziv Joea Bidena, zaustavljanje ilegalne imigracije, odbranu drugog amandmana, zaštitu naših divnih rančera i farmera, podršku našoj vojsci i veteranima, osiguranje naših prirodnih resursa za postizanje energetske dominacije i suprotstavljanje radikalnim demokratima koji žele uništiti našu prekrasnu zemlju. Kongresnica Lauren Boebert je pouzdani američki prvi borac i ima moju potpunu i potpunu podršku za 4. kongresni okrug Colorada", poručio je Trump na Truth Social.