Trajna podrška Kijevu
59

Američki diplomata: Rusija je zbog sankcija napustila svoj imperijalni projekat u Ukrajini

S. M.
Američke sankcije Rusiji napravile su "stvarnu razliku" u ratu u Ukrajini, rekao je najviši američki diplomata o politici sankcija za CNN.

"Rusija nije u stanju da vodi rat u modernim terminima", rekao je u luci Odesa ambasador Jim O'Brien, šef Ureda za koordinaciju sankcija State Departmenta.

"Vidite da nedostaje komunikacija. Precizno oružje. Brzo kretanje trupa. Dakle, to je vođenje drugačije vrste rata", dodao je.

Rusija je bila prisiljena da napusti ono što je O'Brien nazvao svojim "imperijalnim projektom" brzog osvajanja Ukrajine. Sankcije, zajedno sa ukrajinskom "hrabrošću i domišljatošću" na bojnom polju, promijenile su ciljeve Rusije.

"Počelo je s invazijom na Ukrajinu u punom obimu, pokušajem da se zauzme glavni grad. Prešlo se na neku vrstu poboljšanja na teritoriju koje je uzela prije rata. A sada vraća tu teritoriju", rekao je O'Brien.

"To su stvarne promjene u ponašanju Rusije. To je dijelom povezano sa sankcijama, dijelom s kontrolom izvoza - oni ne mogu kupiti vrste materijala koje su im potrebne da bi njihova vojska funkcionisala", rekao je ambasador za CNN.

Rekao je da će se američka posvećenost Ukrajini nastaviti "do kraja ovog rata dok Ukrajina ne uspije".

O'Brien je u nedjelju posjetio glavnu luku u Odesi kako bi istaknuo inicijativu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog "Zrno iz Ukrajine", kako bi se osiguralo da prehrambeni proizvodi iz te zemlje stignu do zemalja svijeta kojima su najviše potrebni.