Teški pregovori
20

Američki dužnosnici vjeruju da neće doći do mira u Gazi prije kraja mandata Joea Bidena

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nekoliko viših američkih dužnosnika navodno je priznalo da sporazum o prekidu vatre i oslobađanju zarobljenika između Izraela i Hamasa nije vjerovatan prije kraja mandata predsjednika Joea Bidena.

“Nijedan dogovor nije neizbježan. Nisam siguran da će to ikada biti učinjeno”, rekao jedan od američkih dužnosnika govoreći za Wall Street Journal pod uvjetom da ostane anoniman.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby priznao je u srijedu da nije bilo napretka u pregovorima o zarobljenicima tokom prošle sedmice. Unatoč tome, dužnosnici Bidena nastavljaju javno i privatno naglašavati da će nastaviti raditi na postizanju dogovora.

Dužnosnici koji su razgovarali s Wall Street Journalom kažu da je jedna od najvećih prepreka bio omjer palestinskih sigurnosnih zatvorenika koje Izrael mora osloboditi u zamjenu za svakog zarobljenika. SAD je javno tvrdio da je Hamas povećao broj zatvorenika koji je prvobitno tražio.

U širem smislu, WSJ izvještava da je Hamas postavio zahtjeve, a zatim odbio reći "da" dogovoru nakon što ih je Izrael prihvatio.

Druga velika prepreka dogovoru o zarobljenicima koju navode američki dužnosnici su napetosti između Izraela i Hezbolaha.

Američki dužnosnici iz Bijele kuće, State Departmenta i Pentagona kažu za Journal da mogućnost punog rata između Izraela i Hezbolaha komplicira diplomatiju između Izraela i Hamasa.

Washington je dugo tvrdio da je najsigurniji način za ponovno uspostavljanje mira duž Plave linije osiguravanje primirja u Gazi, a Hezbolah je tvrdio da će zaustaviti svoje gotovo svakodnevne napade na Izrael ako prestanu borbe u obalnoj enklavi.

Hamas je u više navrata kazao da će prihvatiti sporazum koji podrzaumijeva povlačenje izraelske vojske iz Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je odbio sve prijedloge, a i izraelski mediji su optuživali premijera Izraela za sabotiranje pregovora.