Nepredviđene posljedice
0

Američki dužnosnik upozorio Izrael da bi mogli platiti visoku cijenu ako zarate protiv Hezbolaha

F. H.
Pripadnici Hezbolaha
Pripadnici Hezbolaha
Potpuni rat između Izraela i Hezbolaha u Libanu mogao bi imati "katastrofalne i nepredviđene posljedice", rekao je visoki američki dužnosnik na samitu Bliskoistočno-američkog dijaloga (MEAD) u Washingtonu.

“Postoji ideja ‘Idemo u rat i onda ćemo uništiti sve projektile koje Hezbolah ima i sve će biti u redu.’ Nije tako jednostavno. Ne postoji čarobno rješenje. Druga strana se ne može uništiti. Na kraju rata, Izrael bi mogao platiti visoku cijenu i ne postići svoje ciljeve”, rekao je dužnosnik, kako ga je citirao izraelski novinar Barak Ravid, preporučujući diplomatsko, a ne vojno rješenje za smirivanje graničnih napetosti.

“Nema rata u laboratorijskim uvjetima. To nije igra. Ne sumnjam u sposobnosti IDF-a, ali moramo razmišljati o činjenici da će biti ozbiljnih posljedica za obje strane”, dodao je američki dužnosnik, govoreći drugog dana dvodnevne Washingtonske konferencije.

Dužnosnik je tvrdio da bi, ako bi izbio rat, međunarodna zajednica intervenisala kako bi se postiglo diplomatsko rješenje koje bi bilo slično onome što se sada može postići.

U ponedjeljak je Hezbolah lansirao dronove napunjene eksplozivom i desetke raketa na sjeverni Izrael, dok su izraelske odbrambene snage uzvratile vatru na terorističke ciljeve u južnom Libanu. Jedan od Hezbolahovih dronova udario je u visoku stambenu zgradu u obalnom gradu Nahariya, prouzročivši štetu, ali nije bilo ozlijeđenih.

U citatima s konferencije koje su objavile hebrejske medijske stranice, američki dužnosnik upozorio je da bi hiljade, ili čak desetine hiljada ljudi mogli biti ubijeni ako napetosti eskaliraju u sveopći rat, zajedno s velikom štetom na izraelskoj i libanskoj infrastrukturi.

Govoreći u nedjelju na istoj konferenciji, bivši ministar ratnog kabineta Benny Gantz rekao je da bi Izrael trebao preusmjeriti svoj fokus s Gaze na libanonsku granicu, izjavljujući da "kasnimo s ovim", istovremeno upozoravajući da je rat s Hezbolahom neizbježan ako Izrael uskoro ne postigne sporazum o prekidu vatre s taocima s Hamasom.