Oglasila se i Bijela kuća
43

Američki list izazvao potres među Demokratama: Sprema li se Biden na povlačenje iz utrke?

V. K.
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Američki New York Times saopćio je kako predsjednik SAD-a Joe Biden razmatra opciju povlačenja iz izborne utrke za novi mandat.
Prema pisanju New York Timesa, Biden je jednom od ključnih saveznika rekao da možda neće nastaviti dalje sa kampanjom ako ne bude mogao uvjeriti javnost da je spreman za taj posao nakon katastrofalnog nastupa u debati prošle sedmice.

"On zna da ako ima još dvije takve debate, mi završavamo na drugom mjestu", rekao je izvor New York Timesa.

Prema navodima lista, razgovor o ovoj temi prvi je pokazatelj da je i Biden svjestan da će se teško oporaviti od nastupa u debati s protivkandidatom Donaldom Trumpom.

"Predsjednik je veoma svjestan političkog izazova s kojim se suočava", rekao je jedan od Bidenovih savjetnika, pod uslovom da ostane anoniman.

Također, New York Times naglašava kako Biden još uvijek nije razgovarao s ključnim ljudima u Demokratskoj stranci koji podržavaju njegovu kandidaturu.

"Pet dana nakon debate Biden je pozvao samo zvaničnika iz New Yorka Hakeema Jeffriesa, a još uvijek nije razgovarao sa senatorom Chuckom Schumerom, liderom Demokrata u Senatu. Ključni donatori su izrazili ogorčenje što se on nije pridružio pozivu za kampanju, a što je trebalo umiriti predstavnike Demokratske stranke", navodi se u tekstu.

Povodom pisanja New York Timesa reagovala je i Bijela kuća te se oglasio glasnogovornik Andrew Bates koji je govorio o tome koliko je realno da se Biden povuče.

"To je apsolutna laž", rekao je glasnogovornik.

Također, u tekstu se navodi kako je Bidenov tim nastojao izgraditi svojevrsni zaštitni zid oko predsjednika uvjeravajući Demokrate i poznate ličnosti da ga javno ne pozivaju da odustane.