U čemu je njihova snaga
27

Američki mediji "hvale" Hezbolah: "Sposobniji su od mnogih državnih armija"

B. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Američki MSNBC izvještava da bi svaki potencijalni rat Izraela protiv libanonskog pokreta Hezbolaha susreo Izrael s veoma snažnim protivnikom.

Navode kako Hezbolahnije samo najmoćniji nevladin entitet na Bliskom istoku, već i onaj koji "je sposobniji od mnogih otganizovanih (državnih) vojski u regiji.

Hezbollah je 2024. veći, bolje naoružan, iskusniji i politički jači nego što je bio 2006. godine, piše MSNBC.

Sugeriraju da bi SAD trebao jasno poručiti izraelskim dužnosnicima, javno i privatno, da ne podržavaju rat u Libanu i da neće priskočiti u pomoć Izraelu ako ga on odluči započeti.

Ističu da su američki dužnosnici morali shvatiti da u svakom potencijalnom ratu između Izraela i Hezbolaha postoji mogućnost da "Amerikanci neće biti imuni na posljedice".

Nadalje, MSNBC je dodao da bi u slučaju rata projektili Hezbolaha mogli ciljati bilo koje mjesto u Izraelu, posebice njegovu vitalnu civilnu infrastrukturu, aerodrome, luke, električne mreže i elektrane.

Navode da će se izraelske kopnene trupe suočiti s borcima Hezbolaha koji su stekli veliku iskustvo u vojnoj taktici, operacijama i procedurama nakon godina prisutnosti u Siriji.

Nadalje je navedeno da Hezbolah trenutno nalikuje vojsci koja posjeduje 200.000 raketa i projektila različitog dometa.

Situacija na sjevernim izraelskim teritorijima također bi se pogoršala, a ekonomija izraela dodatno bi opadala jer doseljenici napuštaju svoja naselja radi sigurnosti, dodaje se u analizi MSNBC.