Je li iznenađenje?
0

Američki milijarder Warren Buffett neće podržati ni Trumpa ni Harris na izborima u SAD-u

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki investitor i milijarder Warren Buffett saopćio je kako neće podržati nijednog kandidata na ovogodišnjih američkim izborima te je naveo kako se na internetu proteklih sedmica i mjeseci može vidjeti dosta lažnih vijesti o njegovoj eventualnoj podršci kandidatima.
Iako je milijarder tokom svoje karijere podržavao kandidate kao što su Hillary Clinton i Barack Obama, Buffett je naveo kako ove godine neće podržati ni Kamalu Harris kao ni Donalda Trumpa.

Ova odluka potvrđena je i na stranici njegove kompanije Berkshire Hathaway na kojoj je naglašeno kako su se Buffett, kao i sama kompanija, suočili s brojnim lažnim vijestima o njegovoj eventualnoj podršci određenoj političkoj opciji na američkim izborima.

"U svjetlu povećane upotrebe društvenih mreža, bilo je brojnih lažnih tvrdnji o tome da će gospodin Buffett podržati određene kandidate. Gospodin Buffett trenutno ne podržava i neće u budućnosti podržavati političke kandidate", navedeno je.

Iz njegove kompanije su saopćili i kako postoji zabrinutost zbog sve više tzv. deep fake snimaka koji koriste umjetnu inteligenciju za lažno predstavljanje utjecajnih ljudi, a sve u cilju sticanja ekonomske dobiti.

Tako su se ranije na internetu pojavili brojni deep fake snimci na kojima Buffett odobrava ulaganje u određene kriptovalute.

Milijarder je ovakve slučajeve komentirao za CNBC te je upozorio sve ljude da on ne koristi društvene mreže i da je svaki takav snimak lažan.

"Ne znam čak ni kako da uđem na Instagram. Sve što ljudi vide, a da sadrži moju sliku ili moj glas, to jednostavno nisam ja", zaključio je.