Saslušanje u odboru
25

Američki ministar odbrane u problemu: Zbog skrivanja zdravstvenog stanja ide na raport u Kongres

V. K.
Lloyd Austin (Foto: EPA-EFE)
Lloyd Austin (Foto: EPA-EFE)
Američki ministar odbrane Lloyd Austin danas će imati svjedočenje pred Odborom za oružane snage Kongresa SAD-a pred kojim će morati pravdati svoje poteze koji se odnose na držanje u tajnosti informacija o svom zdravstvenom stanju.

Odbor koji većinom čine članovi Republikanske stranke ispitat će Austina što će biti i prvi put da ministar direktno odgovara na pitanja zastupnika i članova odbora.

Očekuje se kako će ovo saslušanje biti jedno od najvažnijih s kojima se Austin suočio u svojoj karijeri.

"Potpuno je neprihvatljivo da je trebalo više od tri dana da se predsjednik obavijesti da je ministar odbrane u bolnici i da ne kontroliše Pentagon", rekao je predsjednik odbora Mike Rogers.

Poručio je i kako je potpuno neprihvatljivo da u ovakvom trenutku vrhovni komandant američke vojske ne zna gdje se nalazi ministar odbrane.

"Ratovi su bjesnili u Ukrajini i Izraelu, naši brodovi su bili pod vatrom u Crvenom moru, a spremani su i napadi na naše baze u Iraku i Siriji. Vrhovni komandant u tom trenutku nije znao da je njegov ministar odbrane van snage", poručio je.

Na jednoj od konferencija za medije, Austin je prezeo odgovornost za svoje postupke te se izvinio.

Republikanski, ali i zastupnici Demokratske stranke kritikovali su Austina jer nije otkrio da mu je dijagnosticiran rak kao ni informacije o naknadnoj hospitalizaciji.