Prijetnja demokratiji
0

Američki obavještajni izvori: Dezinformacije iz Rusije protiv kampanje Tima Walza

D. Dž.
Platforma X
Platforma X
Kandidat za potpredsjednika SAD-a Tim Walz suočava se sa vrlo sofisticiranom kampanjom protiv sebe.

Ruske grupe za dezinformacije povezane su s virusnim napadima usmjerenim na demokratskog potpredsjedničkog kandidata Tima Walza, rekli su američki obavještajni izvori. Utvrđeno je da širi lažni sadržaj, koji uključuje neosnovane tvrdnje o Walzovoj prošlosti kao učitelja, ima nekoliko znakova manipulacije.

Analitičari su dezinformacije povezivali s ruskim operacijama koje su imale za cilj podrivanje demokratske liste Kamale Harris i Tima Walza.

Privatni istraživači su već označili ove video zapise kao lažne, a jedna posebno lažna tvrdnja uključuje čovjeka koji se lažno predstavlja kao bivši Walzov student kako bi ga optužio za nedolično ponašanje.

Zvaničnici američke obavještajne službe izvještavaju da Rusija nastavlja aktivno voditi kampanje uticaja koje imaju za cilj jačanje bivšeg predsjednika i republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Prema glasnogovorniku Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD Johnu Kirbyju, miješanje Rusije u američke predsjedničke izbore je "sofisticiranije" nego prije. Kirby tvrdi da Rusija koristi umjetnu inteligenciju i finansira kompanije u SAD-u, uključujući propagandnu kuću krajnje desnice Tenet Media sa sjedištem u Tennesseeju.

"Ne radi se samo o ruskim botovima, trolovima i lažnim licima na društvenim mrežama, iako je i to dio toga, ali su postali mnogo sofisticiraniji", rekao je Kirby.