Najveća prepreka miru
104

Američki pritisak urodio plodom: Netanyahu bi mogao povući vojsku van Filadelfijskog koridora

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je američkom predsjedniku Joeu Bidenu da će se izraelska vojska povući jedan kilometar od 14 kilometara dugog Filadelfijskog koridora, koji prolazi duž granice Gaze i Egipta, ostavljajući minimalan broj vojnih objekata u tom području.

Obećanje dolazi u sklopu razgovora između Izraela i SAD-a u vezi s vojnom ofanzivom na Pojas Gaze i širim implikacijama za regionalnu sigurnost, javlja izraelski Channel 12.

Televizija tvrdi da je Egipat pristao dati Hamasu ažurirane karte položaja izraelske vojske u Filadelfijskom koridoru, iako Kairo nije dao službenu izjavu o tome.

Prema kanalu, tokom telefonskog razgovora s Bidenom u srijedu navečer, Netanyahu je pristao na dva specifična uslova kao odgovor na pritisak SAD-a. Netanyahu je pristao evakuirati jedan kilometar Filadelfijskog koridora i minimizirati broj vojnih lokacija u tom području.

U izvještaju nije precizirano kada će doći do povlačenja niti koliko će vojnih lokacija ostati.

Također je prihvatio prijedlog SAD-a da se spriječi kretanje naoružanih grupa i oružja kroz koridor Netzarim, koji razdvaja sjevernu i južnu Gazu, te da odustane od zahtjeva za kontrolnim tačkama ili vojnim mjestima pod izraelskom kontrolom u ovom području, tvrdi medij.

Kanal nije ulazio u detalje o predloženom rješenju SAD-a za koridor Netzarim.

U srijedu je izraelski portal Walla izvijestio da su, po Netanyahuovom nalogu, izraelski pregovarači dali Egiptu i SAD-u karte koje pokazuju kontinuiranu izraelsku vojnu prisutnost duž filadelfijskog koridora kao dio prve faze sporazuma, iako u manjem opsegu. Ovaj je prijedlog navodno odbio Egipat.

Hamas još nije komentirao Netanyahuov novi prijedlog u vezi s Filadelfijskim koridorom. Prijedlog dolazi u trenutku kada izaslanstvo Hamasa treba stići u Kairo kako bi pregledalo napredak pregovora o prekidu vatre.

Filadelfijski koridor, demilitarizirana tampon zona od 14 kilometara duž granice između Pojasa Gaze i Egipta, ostaje jedna od glavnih spornih tačaka u pregovorima Izraela i Hamasa.

Ni izraelska vlada ni američka administracija nisu izdale službenu izjavu o navedenom obećanju.

Mjesecima su SAD, Katar i Egipat pokušavali postići sporazum između Izraela i Hamasa kako bi se osigurala razmjena zarobljenika i prekid vatre te omogućio ulazak humanitarne pomoći u Gazu. Ali posrednički napori su zaustavljeni zbog Netanyahuovog odbijanja da pristane na kompromis.