Čeka se konačna odluka
0

Amerika blizu dogovora o isporuci dugometnih krstarećih raketa Ukrajini

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države (SAD) blizu su dogovora da Ukrajini daju krstareće rakete dugog dometa koje bi mogle doseći duboko u teritoriju Rusije.

Međutim, Kijev će morati sačekati nekoliko mjeseci jer SAD rješava tehnička pitanja prije bilo kakve isporuke, saopćili su američki zvaničnici.

Očekuje se da će uključivanje zajedničkih raketa zrak-zemlja (JASSM) u paket naoružanja biti objavljeno ove jeseni, saopćila su tri izvora, iako konačna odluka još nije donesena. Izvori nisu htjeli biti imenovani jer nisu ovlašteni javno raspravljati o toj temi.

Slanje JASSM u Ukrajinu moglo bi značajno promijeniti strateški okvir sukoba stavljanjem većeg dijela Rusije u domet moćne, precizno navođene municije, što je 'važna' briga Bidenove administracije, kažu zvaničnici.

Vojni analitičari sugerirali su da bi uvođenje JASSM – koji su nevidljivi za protivraketnu odbranu i mogu pogoditi dalje od većine drugih projektila u trenutnom vojnom inventaru Ukrajine – moglo pomaknuti ruske baze i skladišta snbdijevanja stotinama kilometara unazad.

To bi ozbiljno zakompliciralo sposobnost Rusije da održi svoje ofanzivne operacije i da potencijalno pruži Ukrajini stratešku prednost.

Lansiranje s tačaka u blizini ukrajinske sjeverne granice s Rusijom moglo bi im omogućiti da pogode vojne objekte čak do ruskih gradova Voronježa i Brjanska. Na jugu, njihovo ispuštanje u blizini prve linije moglo bi omogućiti napade na aerodrome ili pomorske objekte na Krimu.

JASSM je do sada bio integriran samo u avione stvorene u SAD-u.

Ukrajina će u konačnici upravljati s nekoliko desetaka F-16, od kojih svaki može nositi dvije krstareće rakete, prenosi Reuters.