Dogovor iz Kijeva
66

Amerika i Velika Britanija najavljuju paket pomoći Ukrajini vrijedan više od milijardu eura

S. Š.
Antony Blinken i David Lammy (Foto: EPA-EFE)
Antony Blinken i David Lammy (Foto: EPA-EFE)
Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija obećale su u srijedu skoro 1,4 milijarde eura dodatne pomoći Ukrajini. Ova najava dolazi nakon posjete dvojice najviših diplomata zemlje Kijevu i nakon izvještaja o isporukama iranskih balističkih projektila Rusiji.

Tokom posjete Kijevu, ukrajinski zvaničnici su ponovili svoje zahtjeve za korištenje projektila koje je osigurao Zapad protiv ciljeva dublje unutar Rusije.

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je više od 635 miliona eura humanitarne pomoći, dok je britanski ministar vanjskih poslova David Lammy potvrdio da će njegova zemlja dati još 709 miliona eura pomoći i garancija za kredit.

Blinken i Lammy su zajedno otputovali u ukrajinsku prijestolnicu na rijetku zajedničku turneju kako bi naglasili svoju posvećenost zemlji u njenom ratu.

Blinken je rekao da će razgovor s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o projektilima vratiti u Washington kako bi informisao i svog predsjednika.

"Govoreći u ime SAD-a, mi smo se prilagođavali kako su se mijenjale potrebe, kako se mijenjalo bojno polje. I ne sumnjam da ćemo to nastaviti da radimo kako se ovo bude razvijalo", rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

Diplomatska posjeta se odvijala dok je ruska vojska izvodila napad na istočnu ukrajinsku oblast Donjecka i ispalila na zemlju projektile, bombe i dronove.

Ali odnosi između Ukrajine i njenih zapadnih partnera su sve više zategnuti zbog ponovljenih poziva Kijeva za odobrenje Zapada da koristi oružje dugog dometa iz Sjedinjenih Američkih Država i drugih saveznika za gađanje ciljeva dublje u Rusiji, piše to Euronews.

Predsjednik SAD-a Joe Biden dozvolio je Ukrajini da ispaljuje rakete koje su osigurale SAD preko granice u Rusiju u samoodbrani, ali je u velikoj mjeri ograničio udaljenost na koju mogu biti ispaljene.

Zelenski je rekao da se nada promjenama tih ograničenja.