Primirje je na snazi
0

Amerika se plaši krize u Kavkazu: Nancy Pelosi stigla u Armeniju nakon sukoba s Azerbejdžanom

N. V.
Nancy Pelosi stigla u Jerevan (Foto: Skupština Armenije)
Nancy Pelosi stigla u Jerevan (Foto: Skupština Armenije)
Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi stigla je u trodnevnu posjetu Armeniji koja se u prethodnim danima ponovo sukobila sa Azerbejdžanom.

Najviša američka dužnosnica predvodi delegaciju koja je posjetila Jerevan, glavni grad Armenije. U posjet američki zvaničnici nisu došli još od 1991. godine kada je zemlja proglasila nezavisnost. Ostali članovi američke delegacije su predstavnik Frank Pallone, predsjedavajući Komiteta za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma, te kongresmenke Jackie Speier i Anna Eshoo.

Pelosi je kazala kako je njen odlazak u Armeniju "snažan simbol odlučnog angažmana SAD-a prema mirnoj, prosperitetnoj i demokratskoj Armeniji te sigurnom i stabilnom Kavkazu".

Primirje ovdje traje već tri dana nakon što je došlo do niza sukoba duž granice između dvije države koji su trajali dva dana. Riječ je o novim incidentima koji su izbili dvije godine nakon uspostavljanja primirja zbog krvavih borbi koje su vodili.

Dvije sovjetske zemlje spore se u decenijama starom sukobu oko Nagorno Karabaha, a kriza koja bi mogla eskalirati brine Zapad.