Strah od eskalacije
29

Amerikanci navodno obavijestili Hute prije početka napada, imali dovoljno vremena da se sklone

F. H.
Screenshot: SKYNews Arabia
Screenshot: SKYNews Arabia
Upućeni izvori rekli su za Sky News Arabia da su Sjedinjene Američke Države obavijestile Hute prije izvođenja zračnih napada na njihove položaje u Jemenu.

Američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice izveli su napade preko Jemena tokom noći kao odgovor na Hutsku blokadu u Crvenom moru.

"Ovi konkretni napadi jasna su poruka da Sjedinjene Američke Države i naši partneri neće zatvoriti oči pred napadima na naše osoblje niti dopustiti neprijateljskim stranama da ugroze slobodu plovidbe", kazao je Joe Biden.

Izvori su izjavili da su Huti bili obaviješteni o napadima, što je očigledan pokazatelj namjere Sjedinjenih Američkih Država da smanji štetu i ne pokrene reakciju koja bi pogoršala eskalaciju u Crvenom moru.

U istom kontekstu, Wall Street Journal, pozivajući se na američkog obrambenog dužnosnika i izvor blizak Hutima, je izvjestio da su Huti već bili prebacili neko važno oružje i opremu prije napada, dok su se balistički projektili smjestili u skrovišta u gusto naseljenim mjestima grada Sane.

Novine su citirale Tanker Trackers, kompanije koja pruža savjetodavne usluge u pomorskom prometu, rekavši da je Iranski špijunski brod napustio Crveno more u četvrtak, uputivši se prema gradu Bandar Abbas na južnoj obali Irana. Za ovaj brod su sigurnosni dužnosnici ranije rekli da je vjerovatno na meti zbog svoje uloge u pomaganju Hutima u napadu na brodove.

Svjedoci u Jemenu potvrdili su Reutersu da je došlo do eksplozije širom zemlje i rekli da su udari ciljali vojnu bazu u blizini aerodroma Sana, vojnu lokaciju u blizini aerodroma Taiz, pomorsku bazu Huta u Hodeidiju i vojne lokacije u pokrajini Hajjah.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin, koji je u bolnici zbog komplikacija uzrokovanih operacijom, rekao je u saopćenju da su napadi bili usmjereni na sposobnosti Huta, uključujući bespilotne letjelice, balističke rakete, krstareće rakete, obalne radare i zračno izviđanje.

Vojni glasnogovornik Huta rekao je da su 73 napada dovela do smrti pet boraca pokreta i ranjavanja šest.

Dodao je da ti napadi neće proći "bez odgovora i bez kazne" te da će pokret nastaviti ciljati brodove koji idu prema Izraelu, piše SkyNewArabia.com.