Veliki broj pratitelja
15

Amerikanci nude čak 10 miliona dolara za informacije o poznatom ruskom vojnom blogu "Rybar"

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Američka vlada nudi nagradu od 10 miliona dolara za informaciju koja "pomaže identificirati ili locirati" ruski vojni blog Rybar i njegovo osoblje.

To je navedeno u poruci objavljenoj na web stranici američkog State Departmenta, javlja Ukrinform pozivajući se na Bloomberg .

Rybar, koji ima više od 1,3 miliona pretplatnika na svom Telegram kanalu, koji se prvenstveno fokusira na invaziju Kremlja na Ukrajinu, ima za cilj "jačanje ruskih vojnih sposobnosti i promicanje proruskih i antizapadnih narativa", stoji u saopćenju.

Prema informacijama na web stranici američke vlade, ovaj kanal je izvorno nadgledao sada pokojni šef Wagnera Jevgenij Prigožin. Trenutno "Rybar" upravlja propagandnim društvenim mrežama #HOLDTHELINE i #STANDWTHTEXAS "kako bi promovirao političke interese ruske vlade" u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rybar prima sredstva od ruske državne odbrambene i industrijske korporacije Rostec, koja je pod američkim sankcijama od 2022. godine.

Osim toga, prema stranici, "Rybar" je stvorio kanal TEXASvsUSA na društvenoj mreži Twitter, čiji je cilj "promicati društvene podjele, poticati stranačku i rasnu mržnju te poticati mržnju i nasilje" u Sjedinjenim Američkim Državama uoči predsjedničkih izbora sljedećeg mjeseca. izbora.