Privremeno rješenje
79

Amerikanci šalju očajnički potrebnu pomoć Ukrajini, stiže paket od 300 miliona dolara i rakete

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Očekuje se da će Bijela kuća već u utorak objaviti da će Ukrajini poslati novi paket oružja vrijedan 300 miliona dolara, a uključivat će niz vojnih taktičkih raketnih sistema, prema američkim dužnosnicima koji su upoznati s raspravama, piše Politico.

Paket će uključivati određeni broj protupješačkih/protumaterijskih raketa ili APAM-a, starije verzije ATACMS-a dugog dometa, koji putuje 100 milja (160 kilometara) i nosi bojeve glave koje sadrže stotine kazetnih bombica, prema jednom od dužnosnika. Svima je odobrena anonimnost da govore prije objave.

Tranša će također uključivati dodatnu municiju za haubice od 155 mm i navođeni višecijevni raketni sistem, prema tom dužnosniku i još jednom američkom dužnosniku. Prvi isporuka ATACMS-a se desila u septembru.

Vijest dolazi u trenutku kada Kongres odustaje od usvajanja dodatnog zahtjeva predsjednika Joea Bidena koji uključuje dodatna sredstva za rat u Ukrajini, kao i pomoć za Izrael i Tajvan. Pentagon nije mogao Kijevu poslati dodatno oružje od decembra, kada mu je ponestalo novca za obnavljanje zaliha.

Prema dvojici dužnosnika, paket će biti procijenjen na 300 miliona dolara. Vojnicima na prvim linijama ponestaje municije i protivzračne odbrane dok se zakonodavci svađaju oko zakona.

Pentagon je mogao iskoristiti uštede iz prethodnog vojnog ugovora za ukrajinsko oružje, rekao je dužnosnik. Dok će Ukrajinci pozdraviti novo oružje, najnoviji paket samo je privremeno rješenje.