(Ne)opravdan optimizam
0

Amerikanci se nadaju da će novi vođa Hamasa biti "drugačiji" od Sinwara

B. H.
Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a izrazilo je nadu da će novi vođa palestinskog pokreta Hamas izabrati drugačiji put od Yahye Sinwara, koji je poginuo jučer u Gazi.

Izrael je potvrdio Sinwarovu smrt u četvrtak, dok se Hamas još uvijek nije zvanično oglasio povodom ovog događaja.

Prema izvještaju portala The Times of Israel (TOI), glasnogovornik američkog Ministarstva vanjskih poslova Matthew Miller izrazio je želju u ime SAD-a da novi lider Hamasa, bez obzira na to ko to bude, prvo analizira događaje u Pojasu Gaze u proteklih godinu dana, kao i nivo patnje kojoj je palestinski narod bio izložen od strane Hamasa, te se odluči za drugačiji smjer.

Sinwar je izgubio život samo nekoliko mjeseci nakon što je imenovan za najvišeg vođu Hamasa. Njegova smrt ukazuje na teškoće koje Hamas ima u zaštiti važnih ciljeva od Izraela, ali možda neće imati značajan utjecaj na tok rata u Pojasu Gaze.

Thanassis Cambanis, koji vodi think-tank Century Foundation sa sjedištem u SAD-u, smatra da bi Sinwarova smrt mogla promijeniti dinamiku sukoba s Izraelom nabolje, stvaranjem prilike za Hamas da se preda ili postigne dogovor putem pregovora, za što dosad vodstvo nije pokazalo interes.

Što se tiče potencijalnog Sinwarovog nasljednika, Cambanis predviđa dva moguća scenarija: ili će na mjesto lidera doći pragmatičan vođa, kao što se dešavalo i ranije nakon perioda "intenzivnog ekstremizma", ili će ga zamijeniti neko još tvrđeg stava.

Sinwar se smatra glavnim organizatorom napada Hamasa 7. oktobra 2023. na jug Izraela. Vođom pokreta postao je nakon atentata na dugogodišnjeg lidera Ismaila Haniju, koji je krajem jula ubijen u Teheranu.