Brojna vojna sredstva
77

Amerikanci spremaju ogroman paket pomoći Ukrajini, vrijedan čak 2,3 milijarde dolara

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Washington se priprema "uskoro" objaviti paket vojne pomoći za Ukrajinu vrijedan više od 2,3 milijarde dolara, rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin, izvijestio je Glas Amerike (VOA).

Austin je to objavio tokom sastanka s ukrajinskim ministrom obdrane Rustemom Umerovim u Washingtonu.

Šef Pentagona rekao je da će paket uključivati ​​rakete protivzračne odbrane, protutenkovsko oružje "i drugu kritičnu municiju iz američkih zaliha", prenosi Glas Amerike.

Prema izvještajima s kraja juna, SAD se spremala najaviti novu pomoć Kijevu u vrijednosti od oko 150 miliona dolara. Novi paket mogao bi uključivati ​​rakete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), protuoklopno oružje, malokalibarsko oružje i granate, kao i artiljerijske granate od 155 mm i 105 mm, kao i presretače protuzračne odbrane HAWK, izvijestilo je nekoliko medija.

Predsjednik Volodimir Zelenski zadužio je Umerova da "primi konkretne datume za isporuku dodatnih sistema Patriot" koje je Ukrajina dogovorila sa svojim partnerima, rekao je u svom večernjem obraćanju 2. jula.

Washington je u junu objavio da je ukinuo prioritet kratkoročnim planiranim isporukama inozemne vojne prodaje drugim zemljama, posebice projektila Patriot i NASAMS, kako bi ih prvo isporučio Ukrajini.

U aprilu je američki Senat usvojio dugo očekivani paket pomoći, koji je uključivao 61 milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini.

Pentagon je 26. aprila objavio da je spreman krenuti naprijed sa slanjem oružja u Kijevu u vrijednosti od milijardu dolara iz američkih zaliha. SAD je naknadno poslao tri druga paketa pomoći u sljedećim mjesecima, odobrivši paket pomoći za odbranu od 400 miliona dolara, a zatim pakete pomoći od 275 i 225 miliona dolara.

Tokom zimskih mjeseci Ukrajina je pretrpjela kritičnu nestašicu artiljerijskih granata, velikim dijelom zbog kašnjenja američke vojne pomoći. Rusija je to iskoristila, zauzevši grad Avdiivku u februaru