Adekvatna reakcija
40

Amerikanci su imali plan u slučaju ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu, a nije uključivao nuklearnu bombu

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Krajem 2022. godine Bijela kuća bila je toliko zabrinuta da bi Rusija mogla izvesti nuklearni napad na Ukrajinu da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena stvorila nekoliko radnih grupa za izradu plana odgovora.

Dužnosnici američke administracije rekli su New York Timesu da bi protuudarac Sjedinjenih Američkih Država morao biti "nenuklearan", iako su također rekli da bi morala postojati "neka vrsta dramatične reakcije", uključujući mogućnost konvencionalnog napada na jedinice koje su lansirale nuklearno oružje.

U suprotnom, zabrinuta je Bidenova administracija, SAD bi riskirale ohrabriti ne samo ruskog predsjednika Vladimira Putina, već i svakog drugog autoritarnog vođu s nuklearnim arsenalom, velikim ili malim, izvijestio je NYT.

"Neki su vjerovali da su javna upozorenja koja je Rusija upućivala da se Ukrajina sprema upotrijebiti ogromnu 'prljavu bombu', oružje koje izbacuje radiološki otpad, bila izgovor za preventivni nuklearni napad", izvijestio je NYT.

"Ratno igranje" u Pentagonu i think tankovima diljem Washingtona zamišljalo je da bi Putin mogao upotrijebiti taktičko oružje, nakon čega bi vjerovatno uslijedila prijetnja da će detonirati više, u nizu različitih okolnosti.

Jedna simulacija predviđala je uspješnu ukrajinsku protuofanzivu koja bi ugrozila Putinov nadzor nad Krimom, drugi je uključivao zahtjev Moskve da Zapad prekine svu vojnu potporu Ukrajini kako bi se podijelio NATO.

Tokom sastanka u novembru 2022. godine, William Burns, direktor CIA-e i bivši američki ambasador u Rusiji, rekao je Sergeju Nariškinu, šefu SVR-a, ruske vanjske obavještajne službe, da će biti jasnih posljedica za Rusiju.

Nejasno je koliko je Burns bio konkretan o prirodi američkog odgovora, ali Burns je rekao da se Nariškin zakleo da razumije i da Putin ne namjerava upotrijebiti nuklearno oružje.

CNN je 9. marta izvijestio da su se SAD krajem 2022. počele "rigorozno pripremati" za mogući ruski nuklearni napad na Ukrajinu.