Priznanje nemoći?
66

Amerikanci upozorili Hezbolah da neće moći zaustaviti izraelsku invaziju ako nastave sa napadima

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izaslanik američkog predsjednika Joea Bidena za Bliski istok, Amos Hochstein, upozorio je libanske dužnosnike prošle sedmice da njegova zemlja neće moći zaustaviti Izrael od invazije ako Hezbolah nastavi svoje napade, izvještava Axios.

Axios se pozvao na američkog dužnosnika, izraelskog dužnosnika i zapadnog diplomat bliskom tom pitanju.

Hochstein je prošle sedmice bio u Libanu pozivajući na "hitnu" deeskalaciju prekogranične razmjene vatre između Hezbolaha i Izraela, koja bjesni od početka rata u Gazi. Posjetio je i Izrael te je u Jeruzalemu razgovarao s premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom odbrane Yoavom Gallantom, kao i s opozicionim čelnicima.

Tokom sastanka s predsjednikom libanskog parlamenta Nabihom Berrijem, saveznikom Hezbolaha, Hochstein je navodno zatražio da se pošalje poruka vođi grupe, Hassanu Nasrallahu, da SAD ne kontrolira Izrael.

Savjetovao je Hezbolahu da neizravno pregovara s Izraelom, umjesto da pojačava granične napetosti, prenosi Axios.

Prema zapadnom diplomatu citiranom u izvještaju, Hezbolah je poslao poruke natrag u SAD nakon posjeta izaslanika hvaleći sposobnosti te grupe da zada ozbiljne udarce Izraelu, iako također ne želi rat.

U izvještaju Axiosa dodaje se da su američki dužnosnici također zabrinuti da kako se nastavljaju borbe u Gazi, rat između Izraela i Hezbolaha postaje sve vjerovatniji. To bi vjerovatno razbuktalo regionalne napetosti i uvuklo SAD dublje u sukob.

“Bit će u interesu svih da se sada okonča ovaj sukob. I vjerujemo da postoji diplomatski način da se to učini. Ako strane pristanu na to”, rekao je Hochstein tokom prošlosedmične posjete.

Također radeći na sprječavanju daljnje eskalacije, dvojica Netanyahuovih glavnih saradnika ove su sedmice bili u Washingtonu kako bi razgovarali o diplomatskom rješenju.

Axios citira američkog dužnosnika koji je rekao da su savjetniku za nacionalnu sigurnost Tzachiju Hanegbiju i ministru za strateška pitanja Ronu Dermeru Bidenovi savjetnici rekli da će Washington u potpunosti podržati Izrael ako izbije rat jer je Hezbolah odlučio pokazati solidarnost sa svojim saveznikom Hamasom u Gazi.