Budžetski novac
70

Annalena Baerbock troši čak 136 hiljada eura godišnje na šminku: "Inače izgledate kao grobar"

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na godišnjem nivou iz budžeta za šminku i frizuru troši 136.500 eura.

S obzirom da je to naišlo na brojne kritike u Njemačkoj, Baerbock se novinarima pokušala opravdati kazavši da je šminka za nastupe na televiziji neophodna zbog jakih reflektora u studiju.

"Inače izgledate kao grobar, jer ste sasvim sivi", rekla je ona.

Kako je dalje rekla Baerbock, teško je na putovanjima uvijek na mjestu događaja naći stilisticu, posebno van države, pa zato uvijek ima pratnju.

"Zbog toga je uobičajeno voditi šminkera - uostalom, ne samo kod mene, ali kod žena se to često tematizira - već i u uredu kancelara i kod druge gospode", rekla je Baerbock.

Kazala je da su troškovi za dnevnice veliki jer putuje "vrlo, vrlo mnogo", često i noću.

Mediji su ranije pisali da je njemačka Vlada pod palicom Olafa Scholza u 2022. godini izdvojila čak 1,5 miliona eura na fotografe, šminkere i frizere, što je povećanje od 80 posto u odnosu na prethodnu godinu kad je još vladala Angela Merkel.

Zanimljivo, drugi najveći potrošač državnog novca na šminku i frizuru je kancelar Olaf Scholz sa 40.000 eura godišnje. Naravno, to je privuklo veliku pažnju s obzirom da njemački kancelar nema mnogo kose.