Pismo podrške
115

Antonio Guterres nakon izraelskog presedana dobio vjetar u leđa od 107 zemalja članica UN-a, među njima i BiH

V. K.
Antonio Guterres (Foto: EPA-EFE)
Antonio Guterres (Foto: EPA-EFE)
Ukupno 107 zemalja članica UN-a potpisalo je izjavu kojom se osuđuje izjava šefa izraelske diplomatije da generalnog sekretara Ujedinjenih nacija proglasi "personom non grata" u ovoj zemlji.

U izjavi koju je između ostalog potpisala i Bosna i Hercegovina, države članice izrazile su duboku zabrinutost zbog nedavne izjave ministra vanjskih poslova Izraela kojom se generalni sekretar proglašava nepoželjnom osobom.

"Takve akcije potkopavaju sposobnost Ujedinjenih nacija da izvrše svoj mandat, koji uključuje posredovanje u sukobima i pružanje humanitarne podrške. Na Bliskom istoku, ovo bi moglo dodatno odgoditi prekid neprijateljstava i uspostavljanje vjerodostojnog puta ka rješenju dvije države, s državom Palestinom i Izraelom koji žive jedni pored drugih u miru i sigurnosti" stoji u izjavi.

Upravo iz tog razloga, navodi se kako generalni sekretar UN-a igra vitalnu ulogu u ovom slučaju.

"Njegov rad ostaje ključan za osiguravanje dijaloga, olakšavanje humanitarnih napora i promoviranja mira i stabilnosti širom svijeta. Ponovo potvrđujemo našu punu podršku i povjerenje u generalnog sekretara i njegov rad. Uvjereni smo u posvećenost miru i sigurnosti u skladu s međunarodnim pravom. Napori generalnog sekretara odražavaju naše zajedničke želje za okončanjem nasilja i smislenim dijalogom u potrazi za trajnim mirom na Bliskom istoku", saopćeno je.

Pozvali su i sve strane da se konstruktivno angažuju s Ujedinjenim nacijama kako bi tražili pravedno rješenje putem diplomatije.

"Kao države članice UN-a pozivamo na poštovanje vodstva UN-a i njegove misije. Pozivamo sve strane da izbjegavaju radnje koje bi mogle oslabiti kritičnu ulogu UN-a u rješavanju sukoba i umjesto toga pružamo podršku inicijativama koje doprinose trajnom rješenju krize na Bliskom istoku", zaključili su.

Od zemalja Zapadnog Balkana, osim Bosne i Hercegovine, podršku ovom pismu dale su Sjeverna Makedonija i Crna Gora te Slovenija. Hrvatska, Albanija i Srbija nisu podržale pismo.

Usvajanje pisma podrške komentirao je i ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija koji je rekao kako je ovo očekivan potez nakon izraelskog presedana na međunarodnoj političkoj sceni.

"Ovo pismo je iskazivanje podrške generalnom sekretaru UN-a za njegovo nastojanje da se zaustavi ubijanje nedužnih ljudi u Gazi, zaustavi širenje rata u regiji i otvori proces uspostavljanja trajnog mira i sigurnosti na bazi dvije države Palestine i Izraela", naveo je Lagumdžija za Klix.ba.

Poručio je i kako je proglašavanje generalnog sekretara "personom non grata" zbog njegovog zalaganja za poštivanje međunarodnog prava, zalaganja za mir i sigurnost je podrivanje ovih principa i UN-a kao neophodnog stuba multilateralnog svijeta ravnopravnih članica.

Pored toga treba imati u vidu i neupitnu i snažnu podršku Antonia Guterresa teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, na našem euroatlantskom putu kao i svemu onome što proizilazi iz usvajanja i implementacije Rezolucije o genocidu u Srebrenici", zaključio je Lagumdžija.