Oglasio se i Azerbejdžan
57

Armenci masovno napuštaju Karabah, prva grupa stigla u Armeniju

B.H.
Izbjeglice na trgu u Stepanakertu (Foto: Davit Ghahramanyan)
Izbjeglice na trgu u Stepanakertu (Foto: Davit Ghahramanyan)
Prva grupa stanovnika Nagorno-Karabaha, koji su zbog prošlosedmične oružane eskalacije s Azerbejdžanom bili prisiljeni napustiti svoje domove u ovoj većinski armenskoj enklavi, stigla je u Armeniju.

Kola hitne pomoći u pratnji ljekara i bolničara Crvenog križa su prevezla 23 teško ozlijeđene osobe iz Karabaha u Armeniju. Prema armenskoj vladi, 377 "prisilno raseljenih osoba" napustilo je Azerbejdžan do nedjelje navečer.

Za sada su prognanici smješteni u Kornidzoru u južnoj Armeniji, gdje je postavljen centar za humanitarnu pomoć.

Foto: Davit Ghahramanyan
Foto: Davit Ghahramanyan

Većina grupe izbjeglica su žene i djeca, uključujući neke iz mjesta Egcahog, gdje su se ljudi sklonili u blizini ruske vojne baze nakon što su njihovo selo granatirali azerbejdžanski vojnici.

Armenski premijer Nikol Pashinyan izjavio je u nedjelju da je njegova zemlja spremna prihvatiti armenske stanovnike Nagorno-Karabaha ako ne uspiju dobiti sigurnosne garancije od azereajdžanskih vlasti nakon što se očekuje da će Baku preuzeti punu kontrolu nad regijom.

Foto: Davit Ghahramanyan
Foto: Davit Ghahramanyan

Istodobno je najavio da Armenija želi očuvati prisutnost etničkih Armenaca u Karabahu.

Azerbejdžanske vlasti demantiraju tvrdnje da planiraju provesti etničko čišćenje u regiji. Oni izjavljuju da će osigurati puna prava za armenske stanovnike koji žele ostati u Nagorno-Karabahu. Trenutno su u toku pregovori o konkretnim koracima između azerbejdžanskih vlasti i predstavnika armenske zajednice.

Sastanak sekretara armenskog Vijeća sigurnosti Armena Grigorjana sa savjetnikom azerbejdžanskog predsjednika Hikmetom Hajiyevom, kao i sa savjetnicima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela na rasporedu je 26. septembra u Briselu.

Armensko Vijeće sigurnosti saopćilo je da će se rasprava fokusirati na pripremu sastanka lidera Armenije i Azerbejdžana koji bi se trebao održati 5. oktobra u španskom gradu Granadi.