Višedecenijski sukob
0

Armenija i Azerbejdžan vode intenzivne razgovore o postizanju mirovnog sporazuma

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ministar vanjskih poslova Azerbejdžana Jeyhun Bayramov i ministar vanjskih poslova Armenije razgovarali su o postizanju mirovnog sporazuma između ove dvije države saopćilo je azerbejdžansko ministarstvo vanjskih poslova.

U telefonskom razgovoru ministri su se složili da će se u bliskoj budućnosti sazvati sjednica Zajedničke granične komisije te radne grupe za pripremu mirovnog sporazuma.

Do razgovora je došlo nakon što su postignuti sporazumi na nivou lidera država.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev i premijer Armenije Nikola Pashinyan su se pod posredništvom predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela sastali šestog aprila u Brislu u trilateralnoj formi.

Sastanak je održan zbog nastavka diskusije o situaciju na južnom Kavkazu i razvoja odnosa Evropske unije sa obje ove države.

Alijev i Pashinyan su izrazili želju da brzo rade na postizanju mirovnog sporazuma između njihovih država, te su odlučili dati naredbe svojim ministrima vanjskih poslova da počnu raditi na mirovnom sporazumu koji bi obuhvatio sve probleme,

Također, složili su se da se sazove Zajednička komisija za granice do kraja aprila koja će imati mandat da odredi granicu između Azerbejdžana i Armenije i osigura sigurnost u blizini granične linije.