Ima i uhapšenih
12

Armenija tvrdi da je spriječila atentat na premijera Nikola Pashinyana

A. B.
Pashinyan je rekao da je morao pristati na primirje kako ne bi izgubio veliki dio teritorije (Foto: EPA-EFE)
Pashinyan je rekao da je morao pristati na primirje kako ne bi izgubio veliki dio teritorije (Foto: EPA-EFE)
Armenija tvrdi da je spriječila atentat na premijera Nikola Pashinyana kao i pokušaj grupe bivših zvaničnika da preuzmu vlast, objavila je Nacionalna služba sigurnosti (NSS).

Pashinyan je bio pod pritiskom nekoliko hiljada demonstranata koji protestuju od utorka i traže da odstupi s funkcije zbog njegovog dogovora da se prekine vatra u spornoj regiji Nagorno-Karabah čime je Azerbejdžanima osigurao teritorijalne dobitke nakon šest sedmica borbi.

NSS je objavio da su uhapšeni njegov bivši čelnik Artur Vanetsyan, bivši šef kluba zastupnika Republikanske stranke u parlamentu Baghdasaryan i ratni veteran Ashot Minasyan.

"Osumnjičeni su planirali ilegalno preuzeti vlast ubistvom premijera i već su razgovarali o potencijalnim kandidatima koji bi ga zamijenili", objavio je NSS.

Pashinyan je ranije ove sedmice rekao da nije imao drugog izbora nego potpisati sporazum o prekidu vatre kako bi spriječio daljnji gubitak teritorija.

Rekao je da za to preuzima odgovornost, ali je odbacio pozive da odstupi.

Prekid vatre zaustavio je vojne akcije u i oko Nagorno-Karabaha, međunarodno priznatog kao dijela Azerbejdžana, ali naseljenog uglavnom Armencima.

Nakon primirja su izgubili dobar dio tog područja, kao i teritorija oko njega, piše Reuters.

Borbe počete u septembru u kojima je, kako se pretpostavlja, poginulo nekoliko hiljada ljudi, izazvale su strah da bi rat mogao zahvatiti širu regiju, s obzirom na to da Turska podržava Azerbejdžan, a Rusija ima sporazum s Armenijom, gdje ima i svoju vojnu bazu.