Zategnuti odnosi
63

Armenski premijer optužio Putina za nerad ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu

I. M.
Armenski premijer Nikol Pašinjan (Foto: EPA-EFE)
Armenski premijer Nikol Pašinjan (Foto: EPA-EFE)
Armenski premijer Nikol Pašinjan, na sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, direktno mu se požalio na nerad ruskih mirovnih snaga u Karabahu, napominjući da već 20 dana ne kontrolišu koridor Lačin, koji je kritičan za snabdijevanje.

Kako prenosi Evropska pravda, video Pashinyanove izjave na sastanku sa Putinom u Ruskom muzeju objavili su ruski mediji.

Pašinjan je istakao da je kriza sa koridorom Lačin sada pitanje broj jedan.

"Znate da je skoro 20 dana koridor bio blokiran. Ovo je zona odgovornosti ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu. Želim da vas podsjetim da je, prema trojnom saopćenju (od novembra 2020. godine) od strane predsjednika Ruske Federacije, predsjednika Azerbejdžana i premijera Armenije, koridor Lačin treba da bude pod kontrolom ruskih mirovnih snaga, a Republika Azerbejdžan je garantovala nesmetan prolaz putnika i tereta duž koridor Lačin. Ispostavilo se da koridor Lačin nije pod kontrolom ruskih mirovnih snaga", rekao je Pašinjan i dodao da očekuje da će razgovarati o izlazu iz ove situacije.

Ovo nije prva kritika Pashinyana Kremlju zbog situacije u koridoru Lačin. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je njegove kritike.

Podsjetimo, 12. decembra je koridor Lačin zatvoren za saobraćaj navodno zbog protesta građana Azerbejdžana koji traže da se zaustavi izvoz minerala iz regiona. Azerbejdžan je 13. decembra prekinuo isporuku gasa iz Armenije u Nagorno-Karabah.

Jerevan je 14. decembra zatražio od ECHR-a da sud obaveže Baku da deblokira koridor Lačin.

Evropska unija je saopćila da sa ozbiljnom zabrinutošću prati razvoj događaja oko Lačinskog koridora, koji se tamo odvija od početka decembra.