Prvi govor nakon zatvora
68

Assange: Odabrao sam slobodu umjesto pravde, sloboda govora je na mračnoj raskrsnici

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Osnivač Wikileaksa Julian Assange izjavio je u utorak da je pušten nakon godina zatvora samo zato što se izjasnio krivim za "novinarstvo", upozoravajući da je sloboda izražavanja sada na "mračnoj raskrsnici".

"Danas nisam slobodan zato što je sistem funkcionisao. Danas sam slobodan nakon godina zatvora jer sam se izjasnio krivim za novinarstvo", rekao je Assange u Vijeću Evrope u njegovom sjedištu u Strazburu, u svojim prvim javnim komentarima nakon puštanja na slobodu.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) izdala je izvještaj u kojem izražava zabrinutost zbog Assangeovog tretmana, navodeći da to ima "zastrašujući efekat na ljudska prava". Većinu proteklih 14 godina proveo je ili sklonjen u ekvadorskoj ambasadi u Londonu kako bi izbjegao hapšenje, ili zatvoren u zatvoru Belmarš.

Assange je pušten u okviru nagodbe u junu, nakon što je odslužio kaznu zbog objavljivanja stotina hiljada povjerljivih dokumenata američke vlade. Ti dokumenti uključivali su brutalno iskrene opise stranih lidera od strane američkog State departmenta, izvještaje o vanzakonskim ubistvima i obavještajno prikupljanje protiv saveznika.

Assange se vratio u Australiju i od tada se nije javno oglašavao o svojim pravnim problemima ili godinama provedenim iza rešetaka.

"Na kraju sam izabrao slobodu umjesto nedostižne pravde... pravda za mene je sada isključena", rekao je Assange, navodeći da mu je prijetila kazna od 175 godina zatvora.

Govoreći mirno i u pratnji svoje supruge Stelle, koja se borila za njegovo oslobađanje, dodao je: "Novinarstvo nije zločin, ono je stub slobodnog i informisanog društva."

"Osnovno pitanje je jednostavno. Novinari ne bi smjeli biti procesuirani zbog obavljanja svog posla", rekao je Assange.

Šef Wikileaksa je rekao da je mogao izgubiti još godina svog života da je pokušao boriti se za svoj slučaj do kraja.

"Možda bih, na kraju, da je slučaj došao do Vrhovnog suda Sjedinjenih Država i da sam još uvijek bio živ... mogao pobijediti. Ali u međuvremenu sam izgubio 14 godina pod kućnim pritvorom, u ambasadi i zatvoru", rekao je Assange.

Tokom tog vremena "izgubljen je momentum", rekao je Assange, izražavajući žaljenje što sada vidi "više nekažnjivosti, više tajnosti i više odmazde zbog iznošenja istine".

"Obavežimo se svi da uradimo svoj dio kako svjetlo slobode nikada ne bi potamnilo, kako bi potraga za istinom živjela i kako glasovi mnogih ne bi bili utišani zbog interesa nekolicine", kazao je Assange.

Pristalice Assangea slave kao šampiona slobode govora i tvrde da je proganjan od strane vlasti i nepravedno zatvoren. Kritičari ga vide kao nepromišljenog blogera čije necenzurisano objavljivanje vrlo osjetljivih dokumenata ugrožava živote i narušava sigurnost SAD-a.

Assange i dalje vodi kampanju za predsjednički oprost u SAD-u zbog svoje osude prema Zakonu o špijunaži. Američki predsjednik Joe Biden, koji će vjerovatno izreći nekoliko oprosta prije nego napusti funkciju u januaru sljedeće godine, ranije ga je opisao kao "teroristu".