Napadi na Liban
81

Austin razgovarao s Gallantom pa poručio da SAD podržava pravo Izraela da se brani

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki ministar odbrane Lloyd Austin razgovarao je s izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom kojem je kazao da Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju pravo Izraela da se brani.

"Složili smo se oko neophodnosti demontiranja infrastrukture za napade duž granice kako bismo osigurali da libanska Hezbolah ne može izvoditi napade u stilu 7. oktobra na sjeverne zajednice Izraela", rekao je Austin.

Također se osvrnuo na potencijalnu prijetnju iz Irana, rekavši da su "Sjedinjene Američke Države u dobrom položaju da brane američko osoblje, partnere i saveznike pred prijetnjama Irana i terorističkih organizacija koje podržava Iran te su odlučne spriječiti bilo kojeg aktera da iskoristi tenzije ili širenje sukoba."

"Ponovio sam ozbiljne posljedice za Iran u slučaju da Iran odluči pokrenuti direktan vojni napad na Izrael", istakao je.

Iako je SAD izrazio podršku izraelskoj operaciji u Libanu , Bidenova administracija je rekla izraelskoj vladi da bi operacija mogla prerasti u veći i duži sukob.

Prema izvještajima u izraelskim medijima, Bijela kuća je zabrinuta zbog mogućeg širenja sukoba.