Nepravomoćna presuda
33

Austrijanka osuđena da je koronavirusom zarazila komšiju koji je preminuo

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Austrijanka je proglašena krivom da je koronavirusom zarazila komšiju koji je preminuo, što je za nju druga presuda povezana s pandemijom koronavirusa.

Riječ je o 54-godišnjakinji koja je 12. septembra nepravomoćno osuđena na četiri mjeseca uslovnog zatvora i novčanu kaznu od 800 eura za ubistvo iz nehata.

Preminula osoba je bolovala od raka, a preminula je usljed upale pluća uzrokovane koronavirusom 2021. godine. Virološki nalaz je pokazao da je DNK virusa isti i kod preminule osobe i kod optužene, što je bio dokaz da je "skoro 100 posto" odgovorna za smrt.

"Meni je lično vas žao, mislim da se ovako nešto događalo stotine puta. No, nemate sreće zato što je vještak sa skoro apsolutnom sigurnošću utvrdio da je zaraza došla od vas", izjavio je sudija prilikom izricanja presude.

Imena optužene i preminule osobe nisu objavljena jer tako nalaže austrijski zakon o privatnosti. Osim toga, optužena Austrijanka je prošlog ljeta proglašena krivom za još jedno krivično djelo povezano s koronavirosm. Naime, osuđena je na uslovni zatvor u trajanju od tri mjeseca zbog namjernog ugrožavanja ljudi zaraznim bolestima.

Sudija je ove sedmice saslušao izjave članova porodice preminule osobe. Oni su izjavili da se kontakt s optuženom dogodio 21. decembra 2021. na stepeništu, kada je optužena već znala da ima koronavirus. S druge strane, optužena negira taj susret, odnosno tvrdi da je taj dan bila previše bolesna da bi ustala iz kreveta. Osim toga, uvjerena je da je imala bronhitis, koji obično dobije svake godine.

Međutim, ljekar optužene je naglasio da je bila pozitivna na brzi test na koronavirus i da mu je kazala da on "sigurno neće dozvoliti da bude zatvorena", prenosi list Independent.