Poštuju sporazum
183

Azerbejdžanska vojska nakon 27 godina ušla u oblast Agdam u Nagorno-Karabahu

V.K.
Azerbejdža nakon 27 godina vratio Agdam/Twitter
Azerbejdža nakon 27 godina vratio Agdam/Twitter
Prema mirovnom sporazumu koji su potpisali Armenija i Azerbejdžan kada je u pitanju Nagorno-Karabah, dogovoreno je da armenska vojska oblasti u ovoj regiji preda vlastima Azerbejdžana u određenim rokovima.

Jedna od teritorija koja je mirovnim sporazumom pripala Azerbejdžanu jeste i oblast Agdam koju je armenska vojska trebala predati 20. novembra, što je i ispoštovano.

Ova oblast trebala je preći pod vlast Azerbejdžana još prošle sedmice, međutim predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev prolongirao je rok zbog, kako je naveo, humanitarnih razloga.

Nakon što je danas vojska Azerbejdžana ušla u Agdam, Aliyev se oglasio na društvenim mrežama te izjavio kako za Agdam kreće nova era.

"Za Agdam je započela nova era. Imamo sjajne planove. Gotovo je sve uništeno u područjima pod okupacijom, ali mi ćemo obnoviti grad Agdam", izjavio je Aliyev.

Armenska vojska okupirala je ovu regiju još 1993. godine. Prema zvaničnim podacima, 77% regije Agdam bilo je pod kontrolom armenskih snaga. U međuvremenu je raseljeno gotovo 200.000 Azera koji su živjeli na tom području.

Kada je u pitanju mirovni sporazum, naredni koraci trebali bi biti usmjereni na regiju Kalbajar, koju bi armenske snage trebale predati Azerbejdžanu 25. novembra, te regiju Lachin koja bi trebala pripasti Azerbejdžanu do 1. decembra.