Kako se obilježava
62

Bajram širom svijeta: U Aja Sofiji prvi put nakon 87 godina, ispred Al-Aqse 100.000 vjernika

B. R.
Bajram-namaz u Istanbulu
Bajram-namaz u Istanbulu
Muslimani su danas počeli obilježavati Ramazanski bajram, a u nekoliko gradova svijeta blagdansku molitvu - Bajram-namaz klanjao je iznimno veliki broj ljudi.

Posebnu pažnju su izazvali Bajram-namaz u jerusalemskoj džamiji Al-Aqsa, kao jednom od najznačajnijih mjesta za muslimane, i u istanbulskoj džamiji Aja Sofija.

U Al-Aqsi, u kojoj je višednevno nasilje izraelskih sigurnosnih snaga nad muslimanima izazvalo novu eskalaciju sukoba između Izraelaca i Palestinaca, je molitvu klanjalo nekoliko desetina hiljada ljudi. U pojedinim izvještajima inostranih medija je navedeno da je klanjalo 100.000 ljudi.

Bajram-namaz ispred Al-Aqse (Foto: Twitter)
Bajram-namaz ispred Al-Aqse (Foto: Twitter)

U Aja Sofiji je Bajram-namaz klanjan prvi put nakon 87 godina. To se desilo nakon što je prošle godine odlukom turske vlasti ova građevina pretvorena iz muzeja u džamiju. Do 1934. je korištena kao džamija, prije toga je bila crkva, a donedavno je bila muzej.

U i ispred ove bogomolje je također klanjao veliki broj vjernika.

Veći broj ljudi je Bajram-namaz klanjao u nekoliko ruskih gradova. Međutim, prema pisanju portala Moscow Times, u džamijama u Moskvi i Sankt Peterburgu molitve sa velikim brojem osoba bile su zabranjene zbog pandemije koronavirusa.

Mnogi muslimani u ovoj zemlji, a ima ih više od deset miliona, klanjali su na gradskim ulicama.

Bajram-namaz u Moskvi (Foto: EPA-EFE)
Bajram-namaz u Moskvi (Foto: EPA-EFE)

I u Njemačkoj je zbog restriktivnih epidemioloških mjera onemogućeno da molitvu na jednom mjestu klanja veći broj ljudi. Onemogućena su i druga masovnija okupljanja.

Zbog toga se muslimanima u ovoj državi obratio predsjednik Frank-Walter-Steinmeier. Zahvalio im se što već drugu godinu zaredom imaju razumijevanje i strpljenje tokom restriktivnih mjera, prenosi Deutsche Welle (DW). Poručio im je da se nada da će ovaj blagdan ponovo obilježavati onako kako su ga obilježavali prije pandemije.

U sličnim okolnostima kao u Njemačkoj, muslimani obilježavaju ovaj blagdan u većem dijelu Evrope i svijeta. Nažalost, neki od njih žive u zemljama koje su godinama zahvaćene ratovima. Za podsjetiti je da u Siriji još traje rat koji je počeo 2011. godine, kao i u Jemenu koji je počeo 2014.

Ramazanski bajram se obilježava tri dana. Obilježava se nakon mjeseca ramazana kao prilike za duhovnu katarzu čovjeka. Tokom ramazana vjernici su bili obavezani na jednomjesečni post - cjelodnevno ustezanje od hrane i pića, od fizičkih zadovoljstava, te neprimjerenog govora.

Nakon Bajram-namaza, blagdan se obilježava u krugu porodice i drugih bliskih osoba. Tim povodom se pripremaju hrana i piće, najčešće iz domaće trpeze. Običaj je da se djeca daruju novcem. Tokom Bajrama, obično ne prvi dan blagdana, pojedini posjećuju mezarja.