Američka politika
60

Barack Obama podržao Bidena nakon debate: "Takve stvari se dešavaju"

B. R.
Joe Biden i Barack Obama (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden i Barack Obama (Foto: EPA-EFE)
Bivši američki predsjednik Barack Obama oglasio se nakon jučerašnje debate između Joea Bidena i Donalda Trumpa.

Obama je podržao aktuelnog američkog predsjednika Bidena, smatrajući da je debata bila samo loša noć za Bidena.

"Loše debatne večeri se dešavaju. Vjerujte mi, znam. No, ovi izbori su i dalje izbor između nekoga ko se cijeli život borio za obične ljude i nekoga kome je stalo samo do sebe. Izbor između nekoga ko govori istinu, ko razlikuje dobro od zla i ko će dati američkom narodu to dati kao pravo i nekoga ko kroz svoje zube laže u svoju korist. To se sinoć nije promijenilo i zato je u novembru toliko toga u igri", poručio je Obama.

Podsjećamo, jučer je bila prva debata između Bidena i bivšeg američkog predsjednika Trumpa, a organizovao ju je CNN.

Obojica pretenduju na drugi predsjednički mandat. Stručna i šira javnost je saglasna da je Biden bio jako loš u debati, dodatno sumnjajući u njegovu psihofizičku spremnost da ostane predsjednik svjetske sile broj jedan.

Zbog toga se u Demokratskoj stranci, kojoj pripada Biden, spominje mogućnost da Biden ipak ne bude njihov kandidat za predsjednika. Osim toga, ocjena je da ni Trump nije briljirao u debati, ali da nije bio toliko loš koliko je bio loš Biden.

Biden je bio potpredsjednik SAD-a u Obaminom prvom predsjedničkom mandatu. Predsjednički izbori u SAD-u bit će održani u novembru.