Povratak u 1940.
45

Bavarsko ministarstvo objavilo pa obrisalo snimak o selefijama: Mnogi ga nazvali rasističkom propagandom

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstvo unutrašnjih poslova njemačke savezne države Bavarske objavilo je sporan video na svoj X profil u ponedjeljak navečer, u kojem su željeli prikazati, kako su naveli, "opasnosti selefizma".

Međutim, ubrzo po objavi, video je izbrisan. Razlog za to je veliki broj negativnih reakcija. Većina koja je snimak vidjela kritikovala je način na koji su prikazani muslimani u videu.

U samom snimku, koji je animiran, se vidi mlada žena koja gleda video o tome da li se muslimanke trebaju šminkati. Vremenom "upada" u usta čovjeku s tradicionalnom islamskom kapom (takijom), što bi trebala biti metafora za radikalizaciju muslimana.

Dobar dio komentatora prozvalo je bavarsko ministarstvo za "otvorenu propagandu", a neki su ovo uporedili s prikazima Jevreja tokom 1930-tih i 1940-tih godina prethodnog stoljeća, tokom vremena nacističkog režima.

Pored optužbi za propagandu, video je označen kao pun mržnje, te da etiketira i targetira muslimane. Također, političari su osudili objavu ovog snimka zbog činjenice da je u porastu radikalna desnica, čija je glavna poruka borba protiv migracija i otvorena islamofobija.