Urbana mobilnost
27

Bečki javni prijevoz sada ima više od milion korisnika godišnje karte

B. R.
Cijena godišnje karte za bečki javni prijevoz iznosi 365 eura (Foto: Grad Beč)
Cijena godišnje karte za bečki javni prijevoz iznosi 365 eura (Foto: Grad Beč)
Bečko preduzeće za javni prijevoz Wiener Linien ima više od milion korisnika godišnje karte za javni prijevoz. Tvrde da već 42 godina ovom kartom omogućavaju stanovnicima Beča pristup jednom od najboljih javnih prijevoza u svijetu.
Glavni grad Austrije od 1. januara 1982. godine nudi spomenutu kartu, a ova karta se od 2012. prodaje po simboličnoj cijeni od 365 eura. Ova cijena ostaje nepromijenjena već duže od 12 godina, uprkos rastu inflacije.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig smatra da godišnja karta nije samo simbol održive i pristupačne mobilnosti, već i jedinstvena usluga za građane Beča.

"Više od 12 godina držimo cijenu stabilnom i to ćemo nastaviti barem do 2026.", najavio je Ludwig.

Beč ima jedan od najboljih javnih prijevoza u svijetu (Foto: Grad Beč)
Beč ima jedan od najboljih javnih prijevoza u svijetu (Foto: Grad Beč)

Osim Beča, godišnju kartu posjeduju i korisnici iz Donje Austrije i Gradišća, iz kojih skoro 32.000 putnika svakodnevno koristi za dolazak u glavni grad. Skoro 1.500 osoba iz drugih austrijskih pokrajina te skoro 1.200 ljudi s prebivalištem izvan Austrije posjeduje ovu kartu.

"U Beču možete koristiti jednu od najboljih mreža javnog prijevoza na svijetu za samo jedan euro dnevno. Upravo to čini Beč jednim od najboljih gradova za život, bez potrebe za vlastitim automobilom", izjavila je direktorica Wiener Liniena Alexandra Reinagl.

Od uvođenja 1982. godine, kada je koštala 3.200 šilinga, godišnja karta predstavlja, kako su saopćile gradske vlasti, najpovoljniji način kretanja po Beču. Posljednjom prilagodbom, 2012. godine, cijena je snižena sa 449 eura na 365 eura. U poređenju s drugim evropskim gradovima, Beč i dalje nudi, kako tvrde nadležni, jednu od najpovoljnijih opcija javnog prijevoza.

Bečlijka Monika Fischer kao jedna od prvih vlasnica godišnje karte svjedoči o vrijednosti ove usluge.

"Od trenutka kada sam kupila prvu kartu 1982. godine, nisam je nikad otkazala. Ovo je bilo pametno i jednostavno rješenje za Bečlije", rekla je Fischer.

Wiener Linien od prošle godine nudi i digitalnu godišnju kartu, kojom se omogućava korisnicima da pređu na potpuno digitalnu korespondenciju i time doprinesu održivosti i zaštiti klime.

Osim toga, putem WienMobil aplikacije mogu iskoristiti prednosti WienMobil Vorteilswelt, kojim se nudi raznovrsna ponuda iz oblasti umjetnosti, kulture, gastronomije, sporta i trgovine, s naglaskom na regionalne proizvode i usluge.