Pokrenute inicijative
208

Belgija i Španija razmišljaju o priznavanju države Palestine: To je jedino rješenje za mir

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Caroline Janez, belgijska ministrica za razvojnu saradnju, kaže da Palestinci i Izraelci podjednako imaju pravo živjeti u miru i sigurnosti te da Belgija razmišlja o priznavanju države Palestine.

Izrael neprekidno izvodi nemilosrdne zračne i kopnene napade na opkoljenu palestinsku enklavu od iznenadnog prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra. Kao rezultat toga, do sada je najmanje 10.569 Palestinaca, uključujući 4.324 djece i 2.823 žene ubijeno. U međuvremenu, broj poginulih u Izraelu iznosi skoro 1.600.

"Mislim da ovo nasilje možemo riješiti i okončati samo pregovorima. Palestinci i Izraelci podjednako imaju pravo živjeti u miru, živjeti u sigurnosti. A to znači da i mi, osim države Izrael koja je priznata, moramo priznati postojanje države Palestine i to je dugoročno jedino održivo rješenje za mir i sigurnost za oba naroda", rekla je Janez u intervjuu za Al Jazeeru.

Belgijska ministrica je istaknula da njena zemlja nije jedina u pogledu priznanja palestinske države.

"Mnoge evropske države članice, veće države članice poput Španije razmatraju isto", rekla je ona.

Također je napomenula da će Belgija finansirati dodatnih 5 miliona eura Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) zbog nezavisnog istraživanja o dešavanjima u Gazi.