Pogubljenja civila
61

Belgija otvorila istragu o ratnim zločinima svoga državljanina koji se bori za Izrael u Gazi

F. H.
Ilustrativna fotografija izraelskog vojnika (Foto: EPA-EFE)
Ilustrativna fotografija izraelskog vojnika (Foto: EPA-EFE)
Belgijski tužitelj rekao je u petak da je pokrenuo istragu o mogućim ratnim zločinima koje je počinio belgijski vojnik koji se bori za Izrael u Gazi.

Ured federalnog tužitelja rekao je da se istraga fokusira na belgijskog pripadnika elitne jedinice izraelske vojske. Prema više medijskih izvještaja, muškarac je dvojni belgijsko-izraelski državljanin u svojim 20-ima iz briselske općine Uccle koji služi izraelskoj vojsci u snajperskoj jedinici "Refaim".

Jedinica, koja je aktivna u Pojasu Gaze od oktobra 2023., sastoji se od 21 osobe, uključujući tri Amerikanca, dva Francuza, Nijemca, Italijana i Belgijanca pod istragom.

Belgijska istraga, koja je službeno otvorena u srijedu, dolazi nakon istrage palestinskog novinara i saradnika Bellingcata Younisa Tirawija, koji je optužio snajpersku jedinicu Refaim za "brutalno pogubljenje nenaoružanih civila".

Tirawi je rekao da je dobio informaciju od američkog vojnika na čelnom položaju u jedinici, koji je pružio dokaze da je jedinica pucala na civile čak i ako nisu bili naoružani i nisu predstavljali nikakvu opasnost.

Belgijski ministar pravosuđa Paul Van Tigchelt rekao je u četvrtak da je belgijska istraga nastojala provjeriti informacije objavljene u medijima.

"Izrael ima pravo na samoodbranu, ali to ga ne izuzima od njegove obveze poštivanja međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Van Tigchelt belgijskom parlamentu.

Belgijsko-palestinska udruga (ABP) podnijela je u četvrtak kaznenu prijavu protiv muškarca tražeći od belgijskih vlasti da "marljivo" provedu istragu.

“Ovo će pomoći u okončanju nekažnjivosti kriminalaca, budući da nekažnjivost koju uživaju potiče njihove kasnije zločine. ABP poziva belgijski pravosudni sistem da sudjeluje u radu međunarodne pravde uz međunarodne sudove. Belgijski pravosudni sistem ima obavezu djelovati kada su Belgijanci počinitelji ili žrtve zločina prema međunarodnom pravu", stoji u saopćenju prenosi Politico.