Podnio ostavku
0

Benny Gantz: Bit ćemo u ovome godinama, moramo krenuti novim putem

I. Sa.
Benny Gantz je prošle sedmice podnio ostavku u izraelskom ratnom kabinetu, a sada je izjavio da Izrael zna koliko je taoca u Gazi još živo.
Tačnije, odgovorio je da znaju "približan broj".

U svom prvom intervjuu nakon što je podnio ostavku, Gantz je također rekao da vlada zna za sudbinu porodice Bibas koja je bila među taocima 7. oktobra te da će javnost saznati u "dogledno vrijeme".

Podsjetimo, izraelska vojska objavila je video koji navodno prikazuje porodicu živu u Gazi 7. oktobra. Hamas je rekao da su ubijeni u izraelskom zračnom napadu u novembru.

Gantz je nagovijestio da su beba i dijete ubijeni u zatočeništvu, kao i njihovi roditelji.

Na pitanje da li je Hamasov zahtjev za trajnim prekidom vatre cijena koju bi bio spreman platiti, odgovorio je:

"Ako dođe do promjena u borbama i naši taoci budu vraćeni, a mi uradimo ono što treba u Pojasu Gaze za godinu ili dvije godine, to nije problem".

"Što je Izrael duže 'čekao i čekao' na dogovor o taocima, to je cijena sve više rasla", rekao je Gantz za Kanal 13.

"Kada se desio 7. oktobar, svi smo bili na istoj strani i radili smo sinhronizovano. Ali su se stvari promijenile. Nisam samo odustao nego sam pokušao da ih upozorim i ispravim. Kada sam shvatio da je to nemoguće, otišao sam", rekao je on te dodao:

"Bitka na jugu će biti duga. Bićemo u ovome godinama. Izrael mora krenuti novim putem. Izazovi su ogromni. Možemo se suočiti s njima samo ako Izrael izabere novo vodstvo".