Udruženje Pangea
0

Bh. studenti i akademici u Njemačkoj traže reakciju zbog pozivanja desničara na "Srebrenicu 2.0"

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka televizija RTL je objavila video sniman tajno na "druženju" članova njemačke stranke AfD sa ekstremno desničarskom organizacijom Identitarni pokret, gdje je jedna članica AfD-a pozvala na "Srebrenicu 2.0".
Snimak koji je zgrozio javnost u Njemačkoj i u BiH izazvao je reakciju udruženja Pangea, koje okuplja studente i akademike iz naše zemlje koji žive u Njemačkoj.

Iz Pangee kažu da je službeno distanciranje AfD-a od poveznice ove stranke s ekstremno desničarskim organizacijama samo "prikrivanje", te da stranka "u pozadini nastavlja saradnju sa desničarskim mrežama."

"Posebno su šokantne dokumentovane izjave članova AfD-a, koje sadrže mržnju i glorifikaciju genocida, što je u potpunosti u suprotnosti sa našim društvenim vrijednostima", kažu iz ovog udruženja.

Dalje ističu da je poziv na "Srebrenicu 2.0" zastrašujući poziv na nasilje i otvoreni napad na osnovne vrijednosti njemačkog društva.

"Srebrenica je simbol najvećeg genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, kada je u julu 1995. godine ubijeno više od 8.000 bosanskih Muslimana. 11. juli, koji je priznat od strane Ujedinjenih nacija kao Dan sjećanja, podsjeća nas da se takvi zločini nikada ne smiju ponoviti. Izjave koje glorifikuju genocid ili pozivaju na njegovu ponovnu izvedbu nisu samo neprihvatljive, već su i prijetnja društvenom miru i ljudskosti", kažu iz udruženja Pangea.

Udruženje je navelo i šest zahtjeva koje su uputili javnosti u Njemačkoj, vezanih za ovaj incident.

"Tražimo jasno distanciranje od ekstremističkih grupa. Političke stranke moraju se nedvosmisleno distancirati od ekstremističkih mreža i ne smiju im pružati nikakvu podršku. Također, potrebne su političke posljedice za simpatizere ekstremističkih mreža. Političari koji sarađuju sa desničarskim strukturama trebaju biti pozvani na odgovornost i udaljeni sa svojih funkcija. Zahtjevamo i jačanje demokratske kulture. Civilno društvo treba biti aktivno podržano u borbi protiv desničarskih stavova i u odbrani demokratskih vrijednosti. Pored toga, tražimo transparentno razotkrivanje ekstremističkih veza. Javnost treba imati sveobuhvatne informacije o saradnji između desničarskih partija i ekstremističkih grupa", kažu iz ovog udruženja.

Pangea traži i nultu toleranciju prema mržnji i netoleranciji u politici, te da se politički akteri moraju dosljedno protiviti svakoj formi mržnje, netolerancije i ekstremističkih ideologija.

Za kraj, žele i implementaciju Rezolucije o Danu sjećanja na genocid u Srebrenici, koja je usvojena u Ujedinjenim nacijama u maju ove godine.

"Od 2025. godine, 11. juli treba biti etabliran u Njemačkoj za sjećanja na genocid u Srebrenici i za podizanje svijesti javnosti. Cilj je kroz obrazovne mjere osigurati da izjave poput 'Srebrenica 2.0' postanu nezamislive u našem društvu. Ova sensibilizacija treba doprinijeti prevenciji mržnje, ekstremizma i nasilja te poslati jasnu poruku o ljudskoj dostojanstvenosti i protiv genocida", kažu iz udruženja Pangea.