Američke rakete
38

Biden će s Steimerom razgovarati o dopuštanju Ukrajincima da gađaju duboku u Rusiju

F. H.
Mapa: Twitter/ Clashreport
Mapa: Twitter/ Clashreport
Američki predsjednik Joe Biden sastat će se 13. septembra s britanskim premijerom Keirom Starmerom kako bi razgovarali o dopuštanju ukrajinskim obrambenim snagama da udare duboko u Rusiju, najavio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Prema Blinkenu, Biden će se u petak sastati s britanskim premijerom i razgovarati o davanju dopuštenja Ukrajini za izvođenje dalekometnih napada na ruski teritorij.

Tokom konferencije, Blinken je otkrio da je Iran predao balističke projektile Rusiji za korištenje u Ukrajini, što je zahtijevalo daljnje sankcije protiv Teherana. Također je izjavio da će on i Lemmy zajedno posjetiti Kijev u srijedu.

Proteklih sedmica Kijev je zatražio da se dopuštenje proširi na ciljeve duboko unutar ruskog teritorija, posebice aerodrome na kojima su stacionirani borbeni avioni koji nose rakete dugog dometa, a koje Ukrajina trenutno ne može napasti.

Kao odgovor, američki ministar odbrane Lloyd Austin ustvrdio je da niti jedno oružje, uključujući projektile dugog dometa, neće promijeniti tok u punoj ruskoj invaziji na Ukrajinu.