Prijetnja za demokratiju
41

Biden kritikovao Trumpa zbog sastanka sa Orbanom i poručio da Mađar traži diktaturu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Joe Biden kritikovao je svog izbornog protukandidata Donalda Trumpa zbog susreta s Viktorom Orbanom, rekavši da je mađarski premijer "traži diktaturu".

Orban je u petak otputovao na Floridu kako bi se sastao sa svojim "dobrim prijateljem" Trumpom. Orban je često izražavao nadu u povratak republikanaca na vlast.

"Znate s kim se danas sastaje, dolje u Mar-a-Lagu?" Demokrat Biden rekao je pristašama na predizbornom skupu koji je opetovano kritikovao Trumpa.

“Orban iz Mađarske, koji je otvoreno izjavio da ne misli da demokratija funkcionše i traži diktaturu. Vidim budućnost u kojoj ćemo braniti demokratiju, a ne je umanjiti", kazao je Biden.

Orban je u petak objavio Facebook sliku sebe i bivšeg američkog čelnika ispred onoga što se činilo kao Trumpova rezidencija Mar-a-Lago.

"Učinite Ameriku ponovno velikom, gospodine predsjedniče!" Orbán je napisao na engleskom.

Biden se osvrnuo na sastanak s Orbanom odmah nakon što je kritikovao Trumpa da je potaknuo ruskog predsjednika Vladimira Putina da izvrši invaziju na zemlje NATO-a koje nisu platile svoje finansijske obveze.

Mađarska je jedina članica EU-a koja je zadržala bliske veze s Kremljom nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Orban se redovno zalaže za trenutni prekid vatre i mirovne pregovore, tvrdeći da je Trump, koji je ranije izrazio divljenje Putinu, najkvalificiraniji za pronalaženje izlaza iz sukoba.

Mađarski lider razljutio je kolege lidere EU-a sastankom s Putinom u septembru, a ranije je govorio protiv zapadnih sankcija Moskvi.