Drugačiji pristup
18

Biden predstavio svoj plan borbe protiv koronavirusa

A. B.
Bidenov plan protiv koronavirusa je napisan na 198 stranica (Foto: EPA-EFE)
Bidenov plan protiv koronavirusa je napisan na 198 stranica (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Joe Biden je prvog dana na poslu predstavio plan borbe protiv pandemije navodeći da se on zasniva na nauci, a ne na politici.

Njegov plan počinje s obećanjem koje je dao tokom svoje kampanje, a riječ je o vakcinisanju 50 miliona Amerikanaca u prvih 100 dana njegove kampanje.

"Naša nacionalna strategija je sveobuhvatna, zasniva se na nauci, ne na politici te na istini, ne na poricanju. Osim toga je i detaljna", kazao je Biden.

Plan je napisan na 198 stranica, a Biden je naglasio da je on napravljen uz doprinos najvećeg nacionalnog stručnjaka za zarazne bolesti Anthonyja Faucija.

Biden je danas potpisao najmanje 10 izvršnih naredbi, memoranduma i direktiva fokusiranih na suzbijanje pandemije koja je dosad u Americi odnijela više od 408.000 ljudskih života i zarazila više od 24 miliona ljudi.

U izvršnim naredbama je potpisao povećanje zaliha vakcina, testova, zaštitne opreme kao i poticaj za razvoj terapije za liječenje oboljenja COVID-19.

Apelirao je na Amerikance da nose maske naglašavajući da su one čak i važnije od vakcina.

Shodno tome, odmah je potpisao izvršnu naredbu da je nošenje maski obavezno na svakom putovanju između američkih saveznih država, a svi putnici koji u SAD stižu iz drugih zemalja, moraju ići u karantin po dolasku. One su obavezne i u svim sredstvima javnog prijevoza, a od međunarodnih putnika u SAD-u se očekuje da pokažu negativan test na koronavirus.

Potpisao je i naredbu za stvaranje Nacionalnog odbora za poboljšanje kapaciteta SAD-a za testiranje na koronavirus kao i radne grupe za zdravstveno osiguranje tokom pandemije kako bi se dao pravedan odgovor na koronavirus i oporavak.

Također je naredio da se moraju na dnevnom nivou prikupljati, razmjenjivati i analizirati podaci vezani za koronavirus u državi te mnoge druge odredbe koje se odnose na zaštitu na radu, smjernice o sigurnom otvaranju škola i drugih ustanova te ispunjenje zahtjeva radnika.

Koordinator za borbu protiv koronavirusa u Bijeloj kući Jeff Zients je kazao da će Bidenova pandemijska strategija biti "znatno drugačija od one koju je imala Trumpova administracija te da će se ona voditi naukom, podacima i javnim zdravljem".

"Gotovo godinu Amerikanci nisu mogli tražiti od savezne vlade bilo kakvu strategiju, a ne sveobuhvatan odgovor na pandemiju. I upravo smo zbog toga svjedoci tragičnih posljedica. Sa predsjednikom Bidenom na dužnosti to će se brzo promijeniti", poručio je Zients.

Biden je također ukinuo još niz Trumpovih odluka među kojima je i ona vezana za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO). Trumpov plan je bio da se SAD povuku iz WHO-a i da ga više ne finansiraju, međutim, Biden je to poništio i naveo da će ova država i dalje biti članica te organizacije, piše CNN.