Pružena podrška Kijevu
116

Biden razgovarao sa Zelenskim: SAD i saveznici traže odgovornost Rusije za agresiju na Ukrajinu

V. K.
Joe Biden i Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden i Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik SAD-a Joe Biden obavio je danas telefonski razgovor s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim te mu je još jednom pružio podršku u odbrani od ruske agresije.

Kako je saopćeno iz Bijele kuće, Zelenski i Biden su razgovarali o narednim koracima saveznika u kontekstu rata u Ukrajini, a koji bi mogli uključivati i nove sankcije za Kremlj.

"Predsjednik Biden je naglasio kontinuiranu pomoć SAD-a Ukrajini, uključujući tekuće isporuke sigurnosne pomoći, ekonomske podrške i humanitarne pomoći. Lideri su razgovarali o tome kako SAD i saveznici rade na traženju odgovornosti Rusije, uključujući uvođenje sankcija koje već imaju utjecaja na rusku ekonomiju", rekao je Biden.

Tokom razgovora, osvrnuli su se i na rusko raketiranje civilnih objekata.

"Lideri su razgovarali o eskalaciji ruskih napada na lokacije koje koriste civili u Ukrajini, uključujući i današnje bombardovanje u blizini spomenika u Babinom Jaru", saopćeno je iz Bijele kuće.

S druge strane, Volodimir Zelenski se nakon sastanka oglasio s kratkim saopćenjem za javnost u kojem se zahvaljuje Bidenu i Sjedinjenim Američkim Državama na podršci.

"Razgovarao sam s predsjednikom SAD-a. Govorili smo o tome kako SAD predvode antiruske sankcije, ali i o odbrambenoj pomoći Ukrajini. Moramo zaustaviti agresora što je prije moguće. Hvala vam na podršci", rekao je Zelenski.