Evropska turneja
50

Biden stigao u London uoči samita NATO-a, srest će se s Charlesom III prvi put od krunidbe

D. Be.
Američki predsjednik Joe Biden stigao je u nedjelju navečer u Veliku Britaniju gdje će se susresti s kraljem Charlesom III i premijerom Rishijem Sunakom.
Ova posjeta stiže uoči samita NATO-a u Vilniusu (Litvanija) kojem će prisustvovati i Biden 11. i 12. jula. Planirano je i da američki predsjednik posjeti Finsku, novu članicu NATO-a.

Biden će se danas sastati s britanskim monarhom u dvorcu Windsor, jednoj od kraljevskih rezidencija, prvi put nakon krunidbe Charlesa III.

Američki predsjednik nije prisustvovao ceremoniji, ali je na krunidbi bila njegova supruga Jill. Očekuje se da će razgovor Bidena i kralja Charlesa biti usredotočeni na ekološka pitanja, saopćila je Bijela kuća.

Biden će se tokom sastati sa premijerom Rishijem Sunakom u Londonu.

Glavni dio Bidenovog putovanja Evropom bit će NATO-ov samit u glavnom gradu Litvanije u utorak i srijedu, gdje će zapadni saveznici raspravljati o novoj pomoći Ukrajini.

Ukrajina vrši pritisak za prijem u vojni savez, ali Biden je u intervjuu emitiranom u nedjelju za CNN rekao da se to ne može dogoditi dok rat ne završi. Prijem Ukrajine sada bi značilo da je NATO u ratu s Rusijom.

Prema članku 5., NATO je predan odbrani svake članice koja je napadnuta. "To je obaveza koju smo svi preuzeli bez obzira na sve. Ako rat traje, onda smo svi u ratu. U ratu smo s Rusijom, kad bi to bio slučaj", rekao je Biden.

Biden se nada da će iskoristiti samit kako bi izvršio pritisak na Tursku da odustane od svog protivljenja skoro odobrenoj kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u. Za ulazak je potreban jednoglasni pristanak svih članova.

U telefonskom razgovoru s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u nedjelju, Biden je "prenio svoju želju da poželi dobrodošlicu Švedskoj u NATO što je prije moguće", saopćila je Bijela kuća.

On je dodao kako razmatra opskrbu Turske i Grčke novim ili nadograđenim borbenim avionima američke proizvodnje kao poticaj Turskoj da pusti Švedsku u NATO.