Gašenje vatre
17

Biden u radijskoj emisiji priznao da je "zaje*ao" u debati sa Trumpom, ali da će nastaviti borbu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Joe Biden rekao je u radijskoj emisiji da je "zeznuo" i napravio "pogrešku" u prošlosedmičnoj debati protiv Donalda Trumpa, ali je obećao da će ostati u izbornoj utrci, iako niz anketa pokazuje da sada zaostaje za bivšim predsjednikom oko šest procenata.

U dva intervjua s lokalnim radijskim postajama u državama Wisconsinu i Pennsylvaniji u srijedu, predsjednik je pozvao birače da prosude o njemu na osnovu vremena u Bijeloj kući.

"Imao sam lošu noć.A činjenica je da sam zeznuo stvar. Pogriješio sam. To je 90 minuta na pozornici - pogledajte što sam napravio u tri i po godine", rekao je Biden radijskom voditelju iz Milwaukeeja Earlu Ingramu.

Ingramovoj uglavnom crnačkoj publici, Biden je ukazao na postignuća tokom svog predsjedništva koja su povećala zastupljenost.

"Odabrao sam crnu ženu za svoju potpredsjednicu. Imenovao sam prvu crnu ženu za sutkinju vrhovnog suda. Imenovao sam više crnih sudaca, više crnih žena sudaca nego bilo koji drugi predsjednik u američkoj historiji zajedno", naveo je.

Biden je također napao Trumpa zbog komentara koje je bivši predsjednik dao o crnim radnicima tokom njihove TV debate prije sedam dana, kada je Trump rekao da bi radnici migranti mogli preuzeti čak 20 miliona crnačkih poslova.

"Činio je užasne stvari u zajednici, a za crnačke, manjinske zajednice ima otprilike jednako interesa i brige kao i čovjek na Mjesecu", rekao je Biden.

Sve veći broj anketa javnog mnijenja provedenih nakon prošlosedmične rasprave, u kojoj se činilo da je Biden s vremena na vrijeme izgubio tok misli ili se potpuno izgubio, čini se da pokazuje da je Bidenu to naštetilo kod glasača.

Prema anketi Wall Street Journala objavljenoj u četvrtak, Trump je otvorio vodstvo od šest bodova na nacionalnoj razini, na 48 posto prema 42 posto, pri čemu 80 posto ispitanika kaže da je predsjednik prestar da se kandidira za drugi mandat - povećanje od sedam bodova od februara.

Također je utvrđeno da Bidena pozitivno gleda 34 posto birača, a nepovoljno 63 posto. Manje od 40 posto odobrava njegovo upravljanje ekonomijom, imigracijom ili vrijeme koje je proveo u uredu općenito.

Još jedna anketa, koju su proveli New York Times/Siena, objavljena u srijedu, također je pokazala prednost Trumpa od šest bodova, u odnosu na tri prije sedam dana. Među registriranim glasačima Trump je vodio s osam bodova.

Prema anketi časopisa Journal, jedna trećina ispitanika, uključujući 31 posto nezavisnih, ključnog bloka američkih glasača na koje bi se izbori mogli okrenuti, rekla je da je zbog rasprave veća vjerovatnost da će glasati za Trumpa, dok je samo 10 posto reklo Bidena.