Nova zvijezda
57

Bivša komunistica unijela nemir u njemačku politiku: Ko je Sahra Wagenknecht

N. Ž.
Sahra Wagenknecht (Foto: EPA-EFE)
Sahra Wagenknecht (Foto: EPA-EFE)
U Njemačkoj se na početku septembra trebaju održati izbori u tri pokrajine, a jedna od glavnih tema je skok stranke Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW), nazvane po osnivačici Sahri Wagenknecht. Njen skok u prethodnom periodu potpuno je iznenadio analitičare.

Dok je fokus njemačke javnosti bio na borbi protiv toksičnih stavova ekstremno desne stranke Alternative fur Deutschland, "ispod radara" je prošla Wagenknecht, bivša članica komunističke stranke, a danas populistička ljevičarka s brojnim stavovima skoro pa identičnim s radikalnom desnicom.

U komentaru za Klix.ba, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) Adi Ćerimagić pojasnio je kako je Wagenknecht uspjela doći do velike popularnosti među građanima Njemačke.

"Politički, Sahra Wagenknecht je oduvijek igrala solo i nije se libila suprotstavljati većinskom mišljenju. S namjerom da preoblikuje i spasi socijalizam, ali i spriječi ono što je tada vidjela kao kontrarevoluciju, Wagenknecht se sa 20 godina, uoči samog pada Berlinskog zida i promjena koje su dovele do ujedinjenja Njemačke, pridružila komunistima. Iako u tom prvom cilju nije uspjela, tokom narednih 35 godina Wagenknecht je dosljedno zadržala svoj poseban ideološki stav. Svojim stavovima o ekonomskim pitanjima koja se poklapaju sa ljevičarskim populizmom, i pogledima na društvena pitanja i migracije koji su bliži ekstremnoj desnici, Wagenknecht je odstupala od stavova svoje stranke i često dolazila u centar medijski intenzivno propraćenih sukoba. Kroz njih, i knjige koje je objavljivala i solidno prodavala, izgradila je reputaciju beskompromisne i nezavisne političarke, figure koja je posebna u njemačkoj politici", kaže Ćerimagić.

Dalje je objasnio kako je to vidi javnost u Njemačkoj i kako joj to pomaže u borbi za glasove.

"Njemačka javnosti je percipira kao autentičnu političarku, spremnu da izazove glavne političke narative. To ima posebno dobar odjek u istočnoj Njemačkoj, gdje je nivo stranačke lojalnosti značajno niži, i gdje postoji jaka želja za alternativnim glasovima, a naročito onim koji kao Wagenknecht, nose kombinaciju ekonomskog populizma i anti-establišment retorike", stava je ovaj analitičar.

Adi Ćerimagić
Adi Ćerimagić

Kako dalje ističe, postoji jasan kontrast u stavovima koje zastupa Wagenknecht i vladajuća koalicija koju čine SPD, Zeleni i FDP, a njemačka političarka se ne libi da ove stranke i njihov mandat kritikuje.

"BSW se protivi pristupu vlade po pitanjima kao što su vojna podrška Ukrajini, politika migracija i ono što se percipira kao prekomjerna politička korektnost ili 'wokeness'. Ekonomski, BSW zagovara veće učešće države i protekcionističke mjere, što je u suprotnosti sa mješavinom socijalne i liberalne ekonomske politike vladajuće koalicije. Iako su stavovi Wagenknecht suprotni mnogim stavovima koalicije, njene kritike također odražavaju šire ideološke razlike. Dakle, nisu samo opozicija radi opozicije. S obzirom na to da trenutna vlada bilježi nisku podršku, ali i da mnogi zagovaraju rane izbore, BSW pokušava privući glasače koji su razočarani etabliranim strankama, posebno u regijama gdje se izraženije nezadovoljstvo tradicionalnim političkim partijama", pojašnjava on.

Ćerimagić je također komentarisao i mogućnost koalicije između BSW-a i AfD-a, koja zabrinjava brojne građane Njemačke.

"Mogućnost saradnje između BSW i Alternative za Njemačku ostaje neizvjesna i u velikoj mjeri ovisi o izbornim rezultatima i političkoj dinamici u svakoj od tri savezne zemlje. Iako postoje razlike između BSW-a i AfD-a, o njihovoj mogućoj saradnji se uveliko nagađa, prije svega jer su obje stranke izraz nezadovoljstva tradicionalnim političkim establišmentom", stava je Ćerimagić.

Naveo je i mogućnost drugih koalicija gdje bi BSW uspjela doći do vlasti.

"Glavne stranke poput CDU-a i SPD-a nisu u potpunosti isključile mogućnost saradnje s BSW-om. Dakle, i to je jedna od mogućih opcija. To znači da će odluka na kraju ovisiti o rezultatima izbora, postizbornim pregovorima, specifičnom političkom kontekstu u svakoj od saveznih zemalja, i strateškim ciljevima uključenih stranaka. Manjinske vlade ili saradnje na osnovu specifičnih pitanja također su mogući ishodi", rekao je Ćerimagić.

Za kraj, analitičar ESI-ja je govorio i o parlamentarnim izborima koji su u Njemačkoj zakazani za 2025. godinu, odnosno o šansama Wagenknecht i BSW-a za dobar rezultat u tom ciklusu.

"Snažan rezultat BSW-a na izborima u tri savezne države mogao bi značajno povećati profil Sahre Wagenknecht uoči saveznih izbora koji će biti održani najkasnije na jesen 2025. godine. Snažan rezultat bi potvrdio ispravnost njene dosadašnje strategije, koja je krenula sa odlukom da se odvoji od Die Linke, i osnuje novi pokret koji se vrti oko nje same. Uspjeh na ovim izborima mogao bi pružiti temelj za daljnji rast, pomažući BSW-u da se uspostavi kao održiva populistička snaga unutar Bundestaga. Naravno, postoji druga, iz ove perspektive manje vjerovatna opcija, a to je da snažni rezultati i pogrešne odluke oko postizbornih koalicija u tri savezne države, naruše percepciju BSW-a u njemačkoj javnosti, i dovedu do slabljenja podrške", pojasnio je Adi Ćerimagić za Klix.ba.