Famozni ples s Putinom
45

Bivša ministrica vanjskih poslova Austrije dobila posao u Rusiji: Brinut će se o sibirskim tigrovima

N. Ž.
Vladimir Putin i Karin Kneissl (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin i Karin Kneissl (Foto: EPA-EFE)
Nekadašnja ministrica vanjskih poslova Austrije Karin Kneissl dobila je novi posao u Rusiji, gdje će biti ministrica za očuvanje sibirskih tigrova.

Kneissl je na mjestu šefice diplomatije Austrije bila od 2017. do 2019. godine kao članica desničarskog FPO-a, a poznata je po jakim vezama s Rusijom.

U Austriji je najpoznatija po tome da je na njenom vjenčanju 2018. godine prisustvovao ruski predsjednik Vladimir Putin, te da je čak i zaplesala s njim.

Kada je FPO bio impliciran u skandalu vezanom upravo za Rusiju 2019. godine, Kneissl i njene kolege iz stranke su izgubili pozicije u vlasti.

Međutim, Kneissl se ubrzo snašla upravo radeći, direktno ili indirektno, za Rusiju. Bila je čest gost na Russia Today, međunarodnom kanalu pod kontrolom Kremlja, a 2021. godine dolazi u upravni odbor državne firme za naftu Rosneft.

Na polju politike, Kneissl je izrazito aktivna u svom lobiranju za Rusiju. Tako je prethodne godine održala govor u Ujedinjenim nacijama o tome da se Ukrajini zabrani vojna pomoć.