U jeku agresije
32

Bivša ministrica vanjskih poslova Austrije ljetuje u Rusiji i predaje na političkom centru

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Karin Kneissl je bila austrijska ministrica vanjskih poslova u vrijeme kada se Austrija opasno približila Rusiji. Sada se odmara u ruskom selu Petrušovo i drži predavanje u ruskom političkom centru.

Nekoliko ruskih portala objavilo je video bivše austrijske ministrice vanjskih poslova Karin Kneissl, koja nosi lepršavu plavu suknju i bijelu košulju s pojasom, veličajući čari ruskog sela Petrušovo na lokalnom ljetnom festivalu.

“Ovo je moj svijet”, rekla je stojeći ispred skupine ruske djece, insistirajući na tome da se osjeća kao kod kuće među “kokošima, patkama i kozama” u selu koje se nalazi u Rjazanskoj oblasti, jugoistočno od Moskve.

“Živjela sam u malom selu u Austriji”, nastavila je, govoreći ruski.

Ruski mediji prenijeli su kako je izjavila da je rezervirala svoj boravak na mjesec dana i da će odlučiti što će raditi "nakon toga" te je odbila reći što su joj planovi za budućnost.

“Sviđa mi se ovdje, ovo selo je jako lijepo. Počela sam raditi, nastavila podučavati i učiti, pisati svoje knjige, učiti jezik. Morala sam napustiti svoj stari život, početi sve ispočetka, a sa 60 godina to nije lako”, navodi se da je rekla lokalnim medijima.

Prema izvještajima austrijskih medija, njena će knjiga biti o aktualnoj političkoj situaciji u Evropi.

Kneissl je bila ministrica vanjskih poslova Austrije od 2017. do 2019., a dospjela je na naslovnice kada je pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina na svoje vjenčanje 2018. na ceremoniji u gradu Gamlitzu.

Plesala je s Putinom i napravila duboki naklon na vjenčanju, potez koji je bio naveliko kritiziran zbog njene tadašnje čelne pozicije u austrijskoj vladi te kritika Putina na Zapadu zbog kršenja ljudskih prava i optužbi za rusko uplitanje u američke izbore.

Kada je izglasavanjem nepovjerenja svrgnuta vlada premijera Sebastiana Kurza, napustila je političku dužnost i nakon toga počela sarađivati s vijestima ruske vlade RT, bivšim imenom Russia Today.

U medijskim izvještajima tvrdilo se da je 2021. imenovana u upravni odbor Rosnefta, kompanije za preradu i distribuciju nafte.

Dok je prvo odbacila izvještaje američkih obavještajnih službi koja su upućivala na to da Kremlj planira invaziju na Ukrajinu početkom 2022., kasnije je podnijela ostavku u Rosneftu u maju prošle godine.

Otada se neprestano pojavljuje na međunarodnim konferencijama i forumima koje vodi ili podržava Rusija, kao što je rusko-afrički summit u St. Petersburgu u julu, i tvrdi da se osjeća kao "politička izbjeglica".

Kneissl se najčešće uspoređuje s bivšim njemačkim kancelarom Gerhardom Schröderom, koji je nakon odlaska iz vlade kao uspješan socijaldemokratski vođa 2005. većinu vremena proveo ili radeći ili lobirajući za najveće ruske kompanije, uključujući Gazprom, Rosneft i NordStream AG.

Dok je Austrija uglavnom prekinula svoju povezanost s Kneissl, Schröder je i dalje član njemačke Socijaldemokratske stranke Njemačke, trenutno dio vladajuće koalicije u zemlji koju vodi kancelar Olaf Scholz.

Scholz je vodio jednu od najmonumentalnijih promjena njemačke politike prema Rusiji i podržao je opskrbu Ukrajine oružjem, uključujući tenkove Leopard, no ipak se nije složio s pozivom EU da stavi Schrödera na popis sankcionisanih pojedinaca Unije.

Schröderove privilegije kao bivšeg njemačkog političara, poput uredskog prostora i osoblja u Berlinu, oduzete su nakon pokretanja invazije na Ukrajinu punog opsega. Pokrenuo je tužbu protiv Bundestaga za ponovno uspostavljanje ovih službi.

Drugi evropski čelnici, poput nedavno preminulog bivšeg premijera Italije Silvija Berlusconija i mađarskog premijera Viktora Orbana, često završe na Putinovoj mailing listi, primajući službene božićne i novogodišnje čestitke Kremlja.

Prema izjavi sa univerziteta u St. Petersburgu, Kneissl će voditi novouspostavljeni GORKI centar, koji je navodno skraćenica od "Geopolitical Observatory for Russia's Key Issues", i kombinirat će "akademski potencijal s... iskustvom u diplomatskim aktivnostima", piše Euronews.