Iskreno svjedočanstvo
24

Bivša zarobljenica tvrdi da ju je Hamas htio pustiti bez uslova, ali da je Netanyahu to odbio

F. H.
Trenutak puštanja
Trenutak puštanja
Bivša zarobljenica Yocheved Lifshitz izjavila je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu blokirao njeno oslobađanje iako je Hamas inzistirao na njenom oslobađanju nakon što je bila zarobljena.

U nedavnom intervjuu za Ynet, Lifshitz je otkrila da je Hamas bio spreman osloboditi nju i taoca Nurita Coopera iz humanitarnih razloga, ali je Izrael to odbio.

Lifshitz je ispričala svoje iskustvo tokom zatvora, objasnivši da se teško razboljela, patila je od proljeva i povraćala četiri dana. Unatoč liječenju kod liječnika u Gazi, njezino se stanje nije popravilo.

Lifshitz je rekla da su izraelske vlasti odbile njeno puštanje.

“Bibi nas nije htio”, rekla je, misleći na Netanyahua. Prema Lifshitz, njezina kći Sharon i unuk Daniel otputovali su u Katar kako bi pogurali njihovo oslobađanje. Hamas je izrazio spremnost da oslobodi obje žene, ali je Izrael to odbio. Lifshitz je dodala: "Hamas je prijetio da će nas ostaviti na granici".

Nakon 17 dana u zatvoru, Lifshitz je konačno puštena. Hamas je 21. oktobra objavio saopćenje, potvrđujući svoje namjere da oslobode i Lifshitza i Coopera, navodeći "uvjerljive humanitarne razloge" i ističući da nisu tražili ništa zauzvrat.

Hamas je naveo tada u saopćenju da su obavijestili Katar da će osloboditi dvoje zarobljenika, ali da ih je izraelska vlada odbila primiti.

Kao odgovor, Netanyahu je demantirao izjavu Hamasa, označivši je kao "lažnu propagandu".

Nakon što je puštena na slobodu, Lifshitz je pohvalila tretman koji je imala tokom svog zatočeništva, navodeći da su borci otpora bili "vrlo prijateljski nastrojeni", davali su lijekove i održavali mjesto vrlo čistim. Također je spomenula da je jedan od zatvorenika imao ozljedu od nesreće, koju je Hamas sanirao.

Izraelski televizijski kanal Kan kasnije je izvijestio da su izraelski propagandni dužnosnici nazvali "pogreškom" dopuštanje Lifshitz da govori medijima uživo, što ukazuje da njeni pozitivni komentari o Hamasu nisu bili u skladu sa službenim narativom.