Povlačenje je greška
118

Bivši britanski vojni zapovjednik: Afganistan bi ponovo mogao postati baza međunarodnog terorizma

I. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši visoki britanski vojni zapovjednik Richard Barrons smatra da bi Afganistan ponovo mogao postati baza međunarodnog terorizma. On je povlačenje zapadnih trupa opisao kao "stratešku grešku".

Smatra kako su donošenjem odluke o napuštanju Afganistana prodali budućnost tog mjesta i poslali žalosnu poruku saveznicima u Zaljevu, Africi i Aziji. Barrons je za BBC Radio 4 izjavio kako su se povukli zato što nemaju hrabrosti da se izbore s problemom te da radije odlaze nego pokušavaju osigurati da ne dođe do humanitarne ili političke krize.

"Doveli smo do rizika od ponovnog uspostavljanja terorističkih entiteta u Afganistanu i tako ćemo nanijeti štetu Evropi i drugim područjima. Mislim da je ovo strateška greška", naveo je.

Tobias Ellwood, član britanskog parlamenta, napisao je u kolumni za Mail kako "ostavljaju zemlju u rukama sukoba koji su prvobitno došli riješiti".

"Ako ne shvatimo ozbiljnost situacije, Afganistan bi ponovo mogao postati teroristička država. Zapamtite da je ovo zemlja koja nas je dovela do 11. septembra", naveo je.

Pozvao je da se koalicijske snage, koje broje pet hiljada vojnika, zadrže u Afganistanu sa kopnenom, zračnom i obavještajnom podrškom, kako bi afganistanska vojska uspjela ostvariti prednost nad talibanima.

Glasnogovornik britanske vlade rekao je da su svjesni da je sigurnosna situacija u Afganistanu loša i da su izvještaji o eskalirajućem nasilju izuzetno uznemirujući, prenosi Guardian.