Napušta Ukrajinu
37

Bivši ukrajinski vrhovni komandant Valerij Zalužni postaje ambasador u Velikoj Britaniji

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši vrhovni komandant Ukrajine Valerij Zalužni postat će sljedeći ambasador te zemlje u Velikoj Britaniji, mjesec dana nakon što ga je predsjednik Volodimir Zelenski otpustio s posla na čelu vojske.

Odlukom se ispunjava obećanje Zelenskog da će popularnog bivšeg generala zadržati kao dio tima, ali ga također uklanja iz Ukrajine, gdje se na njega gleda kao na jedinog realnog protukandidata predsjedniku ako se održe izbori.

Zalužni je smijenjen nakon neuspjeha ljetne protuofanzive protiv ruskih invazijskih snaga i nakon natezanja u kojem je general isprva odbijao podnijeti ostavku na zahtjev predsjednika prije nego što je prihvatio da njegov položaj više nije održiv.

Bivši komandant razvio je blizak lični odnos sa svojim britanskim suputnikom, admiralom Sir Tonyjem Radakinom, tokom prve dvije godine rata, iako se inače ne smatra da je imao ikakve veze s Velikom Britanijom.

Radakin je u četvrtak bio u Kijevu, u posjetu Zelenskom zajedno s britanskim ministrom odbrane Grantom Shappsom. Ali na videosnimci njihovog sastanka koju je objavio ukrajinski predsjednik nije bilo traga Zalužnom..

Iako Ukrajina Veliku Britaniju smatra jednim od svojih najbližih saveznika, mjesto ambasadora upražnjeno je mjesecima. Zelenski je smijenio bivšeg izaslanika Vadima Pristaika u julu 2023. nakon što je javno kritikovao predsjednika.

Svađa između njih dvojice je eksplodirala nakon što je Pristaiko otišao na Sky News kako bi doveo u pitanje neka od ponašanja Zelenskog oko samita NATO-a tog mjeseca, kritizirajući predsjednika zbog očito sarkastičnog odgovora bivšem britanskom ministru odbrane Benu Wallaceu.